Εμπλοκή τριών πολιτικών προσώπων για τα δώρα 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές – Στη Βουλή η υπόθεση

Εμπλοκή τριών πολιτικών προσώπων για τα δώρα 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές – Στη Βουλή η υπόθεση
Έδρανα της Βουλής Eurokinissi

Σε τρία πολιτικά πρόσωπα "σκόνταψε" η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς - Πρόκειται για ένα πρόσωπο, το οποίο ελέγχεται και για εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, και ακόμα δύο κυβερνητικά τότε στελέχη.

Σε τρία πολιτικά πρόσωπα «σκόνταψαν» οι εισαγγελικές αρχές στην υπόθεση της επιστροφής φαρμακευτικών εταιριών, στέλνοντας τη δικογραφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διαβίβασε αρμοδίως τη δικογραφία, καθώς εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες για πρόσωπα που είχαν σημαντικά πόστα το διάστημα 2006-2010. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, το οποίο ελέγχεται και για εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, και ακόμα δύο κυβερνητικά τότε στελέχη. Πλέον τον λόγο για τα τρία αυτά άτομα έχει το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Να σημειωθεί πως μόλις για την επίμαχη περίοδο η ζημία από την επιστροφή (rebate) των φαρμακευτικών εταιριών φέρεται να ανέρχεται στα 241 εκατ. ευρώ. Όπως είχε υποστηριχθεί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν λίγο καιρό τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. «Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

Αναλυτικότερα τα ποσά ετησίως φέρονται να είναι τα εξής:

  • Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ
  • Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ανακοίνωση Νέας Δημοκρατίας

Μετά την υπόθεση της Novartis που από «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, επιχείρησε σήμερα να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα. Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;

Η κυβέρνηση αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να απαντήσει επιτέλους γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες.

Απάντηση Μαξίμου

“Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων… από τη Novartis!” σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: “”Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία… “.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα