Βυζαντινό Μουσείο: ΕΔΕ για τις γυναίκες που ράντιζαν τα έργα με baby oil

Βυζαντινό Μουσείο: ΕΔΕ για τις γυναίκες που ράντιζαν τα έργα με baby oil

Έχει δρομολογηθεί ΕΔΕ για την "κακόβουλη ενέργεια" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού

Για την «κακόβουλη ενέργεια» που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών την 28η Ιουλίου όταν «δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή» ράντισαν με ελαιώδες υγρό αντικείμενα, προθήκες και χώρους του Μουσείου, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ενέργεια «δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους», ενώ έχει «δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΥΠΠΟΑ.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το “ράντισμα” των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή. Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΒΧΜΑ, Αικ. Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε αποκαταστήσει σ' έναν μεγάλο βαθμό τις ζημιές και πως «οι συντηρητές αμέσως έκαναν όλες τις αναλύσεις και πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ωστόσο σημείωσε ότι «οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι, ενώ ο κοπτικός σταυρός του 6ου αι. μ. Χ. από την Αίγυπτο «δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί γιατί το υλικό είναι ξύλο. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προς το ΥΠΠΟΑ και την Αστυνομία, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση», είπε η κ. Δελαπόρτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δύο γυναίκες είχαν πάει ως επισκέπτριες στο Μουσείο, αλλά όχι για να δουν τα εκθέματα, όπως αποδείχθηκε. Περιδιάβαιναν τους χώρους και ράντιζαν εικόνες, επιγραφές, ψηφιδωτά, τοίχους κ.α. με ένα υγρό, το οποίο ήταν baby oil.

Η δράση τους διήρκεσε επί μιάμιση ώρα και είκοσι φύλακες που ήταν εκεί δεν αντιλήφθηκαν τίποτα. Την επόμενη μέρα όταν το προσωπικό διαπίστωσε τους εκτεταμένους λεκέδες στα έργα, ειδοποιήθηκε η Διευθύντρια του Μουσείου και η Αστυνομία, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι περισσότερες ζημιές αποκαταστάθηκαν ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κοπτικό σταυρό- σύμβολο της κοπτικής τέχνης των Χριστιανών της Αιγύπτου που κατέχει κυρίαρχη θέση στην κεντρική αίθουσα των μόνιμων συλλογών.

SHARE:

24Media Network