Ξεμπλοκάρει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ

Protest rally by OASTH workers outside of the OASTH headquarters in Thessaloniki, Greece on September 26, 2016. /             , 26  2016.
Protest rally by OASTH workers outside of the OASTH headquarters in Thessaloniki, Greece on September 26, 2016. / , 26 2016. SOOC

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ βγάζοντας από τον "πάγο" τη διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία του Οργανισμού - Την Παρασκευή το Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου για την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης και του νόμου 4482/2017

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας ξεμπλοκάρισε το «πάγωμα» της διαδικασίας «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ των άλλων: 1) Συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019, 2) Λύεται η από 30.4.2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και 3) Διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

ADVERTISING

Μετά από αυτό, τον περασμένο Αύγουστο ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε. Όμως ο κ. Γράβαρης απέρριψε το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Χθες, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ' αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις των 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017.

Το Τμήμα Αναστολών απέρριψε τις δύο αιτήσεις, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη. Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Ακόμη, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Τέλος, αύριο, Παρασκευή, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση των 399 πρώην μετόχων οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ) και ως παράνομη, τόσο η επίμαχη υπουργική απόφαση όσο και ο ίδιος νόμος 4482/2017. Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ θα είναι ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.

Πολιτικές ευθύνες για την κακοδιαχείριση του ΟΑΣΘ βλέπει ο Στέλιος Παππάς

Στον ΟΑΣΘ έφτασαν σε σημείο να περνούν τα έσοδα, στα έξοδα και μάλιστα με πολιτική κάλυψη, αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δήλωσε άλλωστε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο πρόεδρος του Οργανισμού Στέλιος Παππάς. Τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς η Πολιτεία παρενέβαινε δίνοντας νομοθετική κάλυψη σε ατασθαλίες, παραβιάζοντας άλλους νόμους.

Σημείωσε ότι λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 επιχείρησαν να κλείσουν οικονομικά πέντε χρόνια κάτι που είναι παράνομο.

Επισήμανε ότι είναι πολλά αυτά που έχουν εντοπιστεί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπασε τον γόρδιο δεσμό.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πολιτικές ευθύνες για την κακοδιαχείριση του ΟΑΣΘ βλέπει ο Στέλιος Παππάς

Έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ

SHARE:

24Media Network