Υπόθεση Νovartis: Καταγγελίες από προστατευόμενο μάρτυρα ότι τον πίεζαν να ονοματίσει εμπλοκή πολιτικών

Υπόθεση Νovartis: Καταγγελίες από προστατευόμενο μάρτυρα ότι τον πίεζαν να ονοματίσει  εμπλοκή πολιτικών
Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης

Ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι τον μπλόκαραν στο αεροδρόμιο, ενώ ήξεραν ότι εργάζεται στο εξωτερικό.

Να αποκαλύψει ονόματα πολιτικών που έλαβαν χρήματα από την Novartis, ή αν ο ίδιος έλαβε το ποσό των  120.000 ευρώ από την ίδια εταιρεία, πίεζαν οι αρχές τον μέχρι πρότινος προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη όπως ο ίδιος είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης ισχυρίστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ότι ο λόγος που τον μπλόκαραν στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια του ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις πιέσεις να ομολογήσει αν ήξερε πολιτικά πρόσωπα που έχουν λάβει αμοιβές από την Νovartis, εκείνος – όπως είπε- αρνήθηκε να πει το παραμικρό καθώς “δεν το γνώριζα”.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τον κ. Σαμαρά δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο και ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που με είχε καλέσει προκειμένου να είμαι μέλος των ομάδων με την τρόικα ώστε για να ακούσει τις απόψεις μου”.

«Σε πολλές περιπτώσεις ως επιστήμονας, τεχνοκράτης κλήθηκα να βοηθήσω το εθνικό σύστημα Υγείας. Εχω κληθεί για να βοηθήσω και από τον κ. Κουρουμπλή το 2015. Κλήθηκα να βοηθήσω και από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν για πρώτη φορά το 2016» καθώς και ότι «έδωσε στοιχεία στις αρχές για να ερευνήσουν τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

Σύμφωνα πάντα με όσα ο ίδιος είπε μετά την αναφορά του ονόματός του σε διάφορα δημοσιεύματα πήγε μόνος του να καταθέσει, άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί και έχει “πέντε απαλλακτικά βουλεύματα”. Το 2017 μπήκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων καθώς όπως σημείωσε ήθελε να βοηθήσει την χώρα σε μια δύσκολη στιγμή που βρισκόταν. 

Για τις ποινικές διώξεις που του ασκήθηκαν είπε επίσης ότι “ένας εκ των άλλων δυο προστατευόμενων μαρτύρων κατήγγειλε ότι γνώριζε πως έλαβα χρήματα από την Novartis για να επηρεάσω την πολιτική φαρμάκων στη χώρα”, ενώ όποια στοιχεία κατέθεσε στις ελληνικές αρχές τα ίδια έδωσε και στις αμερικανικές.  

Τέλος για το “μπλοκάρισμα” στο αεροδρόμιο και την άσκηση των ποινικών διώξεων ανέφερε ότι “οι αρχές ήξεραν ότι εργάζομαι στην Ισπανία και μου είχαν δείξει τι προβλέπει ο νόμος για την προστασία των μαρτύρων στην χώρα που ασκώ το επάγγελμά μου”.

Σημειώνεται πάντως ότι η Εφημερίδα των Συντακτών έχει αποκαλύψει τα 13 mail που ο ίδιος είχε ανταλλάξει με τον Α. Γεωργιάδη, όπου ο ίδιος συμμετείχε στις διαδικασίες τιμολόγηση και είχε ρόλο σε αυτές.

Μιλώντας επίσης σήμερα στον News 24/7 στους 88,6 ο δικηγόρος της υπόθεσης Παύλος Σαράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι “θα ήταν πλήγμα για τη δικαιοσύνη εάν ο μάρτυρας κατάφερνε να διαφύγει στο εξωτερικό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα