Ζακ Κωστόπουλος: Δυσαρέσκεια της οικογένειας για την αναβολή του πειθαρχικού της ΕΛΑΣ

Λουλούδια, κεριά και σημειώματα στο πεζοδρόμιο την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια όπου βρήκε το θάνατο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του.
Λουλούδια, κεριά και σημειώματα στο πεζοδρόμιο την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια όπου βρήκε το θάνατο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του. EUROKINISSI

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αναβολή του πειθαρχικού για τους οκτώ αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Τη δυσαρέσκεια της για την αναβολή της συνεδρίασης του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΛΑΣ για τους οκτώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκησαν στον άγριο ξυλοδαρμό που οδήγησε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου γνωστοποίησε η οικογένειά του, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι δικηγόροι της.

Το πειθαρχικό συμβούλιο επρόκειτο να αποφασίσει στις 24 Ιουνίου αν θα προχωρούσε στην επιβολή πειθαρχικών ποινών στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο συμβάν που κόστισε τη ζωή στον ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κωλυσιεργία και εκφράζεται απορία για τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί, εννέα μήνες μετά το θάνατο του Κωστόπουλου.

Σημειώνεται τέλος ότι την αντίδραση της οικογένειας προκάλεσε και η τοποθέτηση ενός εκ των συνηγόρων των αστυνομικών, του Αθανάσιου Πλεύρη, για την πολύκροτη υπόθεση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου:

Όπως πληροφορηθήκαμε το Πειθαρχικό όργανο της αστυνομίας που επρόκειτο να συνεδριάσει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου με σκοπό να αξιολογήσει το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τους 8 αστυνομικούς που συνέπραξαν στην άγρια δολοφονία του Ζαχαρία Κωστόπουλου, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης των αστυνομικών. Μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του θύματος για αυτή την εξέλιξη, καθώς εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του συμπολίτη μας, δεν έχει υπάρξει καμία πειθαρχική κύρωση ως προς τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αστυνομικών για μια υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και έλαβε διεθνείς προεκτάσεις. Παράλληλα εκφράζουμε την ανησυχία μας γι’ αυτή την κωλυσιεργία και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Σχετικά με δήλωση του Αθανάσιου Πλεύρη - ενός εκ των συνηγόρων των αστυνομικών που κατηγορούνται για τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλο (και υποψήφιου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία), έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Παρότι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ έπρεπε αμέσως να ελέγξουν πειθαρχικά με Ένορκη Διοικητική Εξέταση {ΕΔΕ)τους αστυνομικούς που βιαιοπράγησαν κατά του ημιθανούς Ζαχαρία Κωστόπουλου με αποτέλεσμα τον φρικτό του θάνατο, αρχικά δεν διατάχθηκε ΕΔΕ αλλά ΠΔΕ (Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση) η οποία μετά από αρκετούς μήνες μετατράπηκε σε ΕΔΕ. Επομένως αργοπορία και μόνο θα μπορούσε να καταλογιστεί στα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ και όχι βέβαια σπουδή, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των κατηγορουμένων. Εξάλλου, απ’ ό,τι εξιστορεί, η συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου αναβλήθηκε λόγω δικού του κωλύματος μετά από αίτημά του, περιστατικό που μάλλον ενδεικνύει την απουσία ενδιαφέροντος για την σε εύλογο χρόνο πειθαρχική τιμωρία των ενόχων.

2. Στο κατηγορητήριο, στο οποίο αναφέρεται ο νομικός εκπρόσωπος των αστυνομικών, αναγράφονται οι κατηγορίες κατά των εντολέων του, που προς το παρόν έχουν τυποποιηθεί ως το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης (ά. 311ΠΚ). Η σκόπιμη αναφορά της απόπειρας ληστείας, βασίζεται στον ψευδή αρχικό ισχυρισμό του επίσης κατηγορούμενου για την ανθρωποκτονία κοσμηματοπώλη, ο οποίος, πριν από τη δημοσίευση του κρίσιμου βιντεοληπτικού υλικού, δήλωνε αναληθώς ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος εισήλθε στο κατάστημά του με σκοπό τη ληστεία. Ο ισχυρισμός αυτός, τόσο ως προς την πραγματική αλλά τόσο και ως προς τη νομική του βάση, καταρρίφθηκε εξ αρχής, διότι όπως προέκυψε από το βιντεοληπτικό υλικό, τις σχετικές καταθέσεις αλλά και τα εργαστηριακά ευρήματα (δακτυλικά αποτυπώματα και DΝΑ), ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος δεν άγγιξε καν τα κρίσιμα για το αδίκημα αυτό σημεία του καταστήματος (ταμειακή μηχανή και εμπορεύματα), παρά μόνο το τζάμι της ήδη κλειδωμένης από τον κοσμηματοπώλη με τηλεχειρισμό πόρτας του κοσμηματοπωλείου, ενώ σε νομικό επίπεδο είναι σαφές ότι δεν τυποποιείται ληστεία διότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία του αδικήματος αυτού. Επίσης, κρίσιμο είναι να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα δεν ασκείται ποινική δίωξη κατά των νεκρών, επομένως τέτοια κατηγορία δεν θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο που αφορά την υπόθεση. Η δήλωση του νομικού εκπροσώπου των αστυνομικών δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις ως προς τα δεδομένα της δικογραφίας κι επιχειρεί να αντιστρέψει τους ρόλους θύτη – θύματος.

3. Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος δεν είναι ο «άτυχος συνάνθρωπός μας» κατά τη δήλωση του εκπροσώπου των κατηγορουμένων. Είναι ο δολοφονημένος από τις αντιλήψεις και τις πράξεις εκείνων που έκριναν ότι δεν άξιζε να ζήσει. Μόνο που στην κρίση τους δεν συμπεριέλαβαν το ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν αποδέχεται τη βαρβαρότητα.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν τη σοβαρότητα και την ευαισθησία που απαιτεί ο χειρισμός της υπόθεσης και να διασφαλίσουν την απόδοση δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου:

Αννυ Παπαρρούσου

Χρύσα Πετσιμέρη

Κλειώ Παπαπαντολέων

#Justice4ZakZackie

Παπαρούσου: Η υπόθεση χρησιμοποιείται για τόνωση του προεκλογικού αγώνα του κ. Πλεύρη

Η Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας έστρεψε τα βέλη της στον εκπρόσωπο των 8 αστυνομικών, δηλαδή τον Θάνο Πλεύρη.

"Ο εκπρόσωπος της άλλης πλευράς είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Η υπόθεση αυτή χρησιμοποιείται για την τόνωση του προεκλογικού του αγώνα" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 η κα. Παπαρούσου. Ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Πλεύρης ζήτησε αναβολή, καταλογίζοντας βιασύνη στο πειθαρχικό όργανο.

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια του ακτιβιστή περιμένει δικαίωση καθώς σχεδόν ένα χρόνο μετά τη βάρβαρη θανάτωσή του δεν έχει βγει πόρισμα.

Κατά την ίδια, η διαδικασία της ΕΔΕ έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τραγικό θάνατο του Ζακ και σημείωσε ότι πλέον αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζακ Κωστόπουλος, ΛΟΑΤΚΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζακ Κωστόπουλος: Στις 24 Ιουνίου το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ για τους οκτώ

Athens Pride 2019: Στα χρώματα του ουράνιου τόξου η Αθήνα

HIV: 'Μια θετική ιστορία', ταινία για τον Ζακ στην Ταινιοθήκη

Ζακ/Zackie Oh: Ένα βιβλίο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Εσύ πόση ομοφοβία αντέχεις;

SHARE:

24Media Network