Ζακ Κωστόπουλος: Έρευνα για την αποκάλυψη του News 24/7 περί απόταξης αστυνομικών

Ζακ Κωστόπουλος: Έρευνα για την αποκάλυψη του News 24/7 περί απόταξης αστυνομικών
Ο Ζακ Κωστόπουλος λίγα δευτερόλεπτα αφού έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι News 24/7

Οι πιέσεις Γεωργιάδη- Πλεύρη προκάλεσαν ΠΔΕ για το αποκλειστικό ρεπορτάζ του News 24/7 πως η ΕΔΕ πρότεινε την παραπομπή στο πειθαρχικό και των οκτώ αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου. Ουδείς βέβαια έχει τολμήσει να αμφισβητήσει αυτό καθεαυτό το πόρισμα.

Προκαταρκτική Διοικητική Έρευνα για διαρροή δημοσίων εγγράφων με αφορμή την αποκάλυψη που έκανε το News24/7 στις 27 Δεκεμβρίου 2018 για το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης  εις βάρος των οκτώ αστυνομικών για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου, πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ. 

Υπενθυμίζεται ότι το News 24/7 είχε δημοσιεύσει αποκλειστικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, η οποία έχει προτείνει να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΑΣ με το ερώτημα επιβολής πειθαρχικής ποινής και οι οκτώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του ξυλοδαρμού, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ, δηλαδή το πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο που σημαίνει να φύγουν οριστικά από το Σώμα. Και για τους υπόλοιπους τέσσερις προτείνεται αργία με απόλυση, το δεύτερο πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο, που θα επιβληθεί για διάστημα ορισμένων μηνών ανάλογα με το τι θα κρίνει το πειθαρχικό.

Σημειωτέον ότι είθισται, όταν η ΕΔΕ καταλήγει σε πρόταση για ποινή, τα πειθαρχικά να την υιοθετούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αμφισβητήσουν όλη τη διαδικασία της Εξέτασης.

Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ φαίνεται ότι δεν είχε αρέσει όμως καθόλου ούτε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή όχι βέβαια για το περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο ουδέποτε ετέθη εν αμφιβόλω, αλλά για τη διαρροή του αποτελέσματος. Ενώ εξώδικο είχε στείλει ο συνήγορος των οκτώ αστυνομικών, πολιτευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, χωρίς ούτε εκείνος να αμφισβητήσει το περιεχόμενο του πορίσματος, αλλά σε μία προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Πιέσεις ασκούσαν και συνδικαλιστές της αστυνομίας, στρεφόμενοι ουσιαστικά κατά των συναδέλφων τους που τηρώντας τον όρκο τους να εφαρμόζουν το νόμο, ολοκλήρωσαν την ΕΔΕ με βάση τα συντριπτικά προφανώς στοιχεία- υπενθυμίζεται ότι σχεδόν ποτέ ΕΔΕ δεν έχει καταλήξει σε απόταξη αστυνομικών στο παρελθόν. Επιχείρησαν επίσης έτσι βέβαια να τρομοκρατήσουν και τους δημοσιογράφους που πραγματοποιούν ρεπορτάζ για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση με μόνο στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας. Προφανώς οι πιέσεις αυτές βέβαια πέφτουν στο κενό.

Η συντάκτρια του News 24/7 Βίκυ Σαμαρά εκλήθη και κατέθεσε στο πλαίσιο της ΠΔΕ ως η δημοσιογράφος που πρώτη αποκάλυψε το περιεχόμενο του πορίσματος της ΕΔΕ. Στην κατάθεση της επισήμανε ότι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, όπως οφείλει ένας δημοσιογράφος, δημοσίευσε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του πορίσματος. Σημείωσε ότι δεν δημοσίευσε το κείμενο αυτό καθεαυτό ούτε τα ονόματα των εμπλεκομένων αστυνομικών, τους οποίους εξάλλου δεν γνωρίζει, επομένως δεν παραβιάστηκε ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας του εγγράφου ούτε τα προσωπικά δεδομένα των οκτώ. Και επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο ως προς την προέλευση των πληροφοριών.

Το News 24/7 θα συνεχίσει βεβαίως να καλύπτει δημοσιογραφικά την υπόθεση με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας και στέκεται στο πλευρό των έντιμων αστυνομικών που ουδεμία σχέση έχουν με τους επίορκους συναδέλφους τους. Δεν μπορεί ωστόσο παρά να σχολιάσει κανείς ότι  ίδιοι που δεν ήθελαν ούτε να ξεκινησει ούτε να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για την εμπλοκή αστυνομικών στον τρόπο θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, οι ίδιοι πίεσαν για να γίνει έρευνα για ένα ρεπορτάζ, που αποκάλυψε την αλήθεια, την οποία δεν αμφισβητεί ουδείς. Η πλειοψηφία όμως των αστυνομικών αντιλαμβάνονται ότι είναι προς όφελος τους να λάμψει η αλήθεια και να αποδειχθεί ότι η ΕΛΑΣ δε συσκοτίζει αλλά εφαρμόζει το νόμο, ακόμη ή ιδίως όταν τον παραβιάζουν αυτοί που θα έπρεπε να προστατεύουν τον πολίτη. 

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της ΕΔΕ για τους οκτώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Συνήγορο του Πολίτη και εν συνεχεία θα σταλεί στο πειθαρχικό, το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα