Αδιανόητη απόφαση Τζόνσον: Κλείνει την πόρτα στους αιτούντες άσυλο και τους στέλνει στη Ρουάντα

Αδιανόητη απόφαση Τζόνσον: Κλείνει την πόρτα στους αιτούντες άσυλο και τους στέλνει στη Ρουάντα
Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Matt Dunham, Pool

"Εισιτήριο" χωρίς επιστροφή για την αφρικανική χώρα θα δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός στους μετανάστες. Έντονες αντιδράσεις για ένα απαράδεκτο "αποτρεπτικό μέσο" όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση.

Το αληθινό πρόσωπο της μετά-Brexit μεταναστευτικής του πολιτικής δείχνει ο Μπόρις Τζόνσον σε μία απίστευτη απόφαση και ενέργεια που έχει προκαλέσει σάλο αλλά και σφοδρές αντιδράσεις στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε συμφωνία με τη Ρούντα, όπου και προτίθεται να στέλνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι θα διασχίζουν τη Μάγχη ψάχνοντας για μία καλύτερη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα επικεντρωθεί σε άγαμους άνδρες που φτάνουν με βάρκες ή φορτηγά στη χώρα, αλλά δεν θα γίνονται δεκτοί ούτε και θα παραμένουν σε αυτή.

“Μπορεί η συμπόνια μας να είναι τεράστια, αλλά η ικανότητά μας να βοηθάμε τους ανθρώπους δεν είναι”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο Κεντ σχετικά με το νέο του απαράδεκτο σχέδιο που θα αφήσει τους ανθρώπους στην τύχη τους, κλείνοντάς τους την πόρτα για ένα καλύτερο αύριο:

“Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον Βρετανό φορολογούμενο να μας δώσει λευκή επιταγή για να καλύψει τα έξοδα οποιουδήποτε μπορεί να θέλει να έρθει να ζήσει εδώ”. συμπλήρωσε με απίστευτη κυνικότητα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο “δεν θα οδηγηθούν σε ξενοδοχεία με τεράστια δημόσια δαπάνη”, όπως είπε ο Τζόνσον, αλλά θα στεγαστούν σε κέντρα κράτησης και μάλιστα προσωρινά, παίρνοντας στη συνέχεια εισιτήριο χωρίς επιστροφή στην αφρικανική χώρα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει δίκαιες και οργισμένες αντιδράσεις, στο οποίο όμως ο Τζόνσον βλέπει έναν σημαντικό “αποτρεπτικό παράγοντα” για την είσοδο μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα σε βρετανικό έδαφος, ξεκαθαρίζοντας: Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα παράλληλο παράνομο σύστημα”.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ οποία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα για να υπογράψει συμφωνία με τη χώρα, λέγοντας ότι αποτελεί μία “παγκόσμια πρωτοτυπία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε συλλογικά την παράνομη μετανάστευση”.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ρουάντα όπου ‘θα μπορεί να μετεγκατασταθεί απεριόριστος αριθμός ατόμων” (όπως είπε ο Τζόνσον”, υποστήριξε πως οι μετανάστες θα έχουν “δικαίωμα πλήρους προστασίας βάσει της νομοθεσίας της Ρουάντα, ίση πρόσβαση στην εργασία και εγγραφή σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας”.

Σφοδρές και λογικές αντιδράσεις

Η Υβέτ Κούπερ, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, περιέγραψε το σχέδιο ως “απελπισμένο και επαίσχυντο”, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Τζόνσον προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του παραβίαση του νόμου, αναφερόμενη στο σκάνδαλο “partygate”. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “ανεφάρμοστη, ανήθικη και εκβιαστική”, εκτιμώντας ότι “θα καταστήσει δυσκολότερη και όχι ευκολότερη τη λήψη γρήγορων και δίκαιων αποφάσεων ασύλου”.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού Ζόι Άμπραμς δήλωσε ότι το ανθρωπιστικό δίκτυο «ανησυχεί βαθύτατα» για το πρόγραμμα και ότι «το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος θα είναι σημαντικό».

Ο Ενβέρ Σόλομον, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση ήταν “συγκλονισμένη από τη σκληρή και άσχημη απόφαση της κυβέρνησης”, η οποία είπε ότι “θα έκανε λίγα για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η Μιράντα Μπάτλερρ, δικηγόρος που ειδικεύεται στο μεταναστευτικό δίκαιο, είπε ότι υπάρχουν «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στο πλαίσιο αυτής της «ταχείας διαδικασίας».

Τέλος, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστήριξαν πως η κυβέρνηση “κλείνουν την πόρτα στο πρόσωπο των προσφύγων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα