Adidas: Γιατί διακόπτει τη συνεργασία με τον Kanye West

Adidas: Γιατί διακόπτει τη συνεργασία με τον Kanye West
Kanye West Evan Agostini/Invision/AP

Οι πρόσφατες αναρτήσεις του Kanye West για τους Εβραίους και η εμφάνισή του στην Εβδομάδα Μόδας με μπλουζάκι "white lives matter", οδήγησαν την Adidas στην απόφαση να βάλει τέλος στη συνεργασία τους. Πόσα λεφτά θα χάσει η εταιρεία αθλητικών ειδών.

Η Adidas έλυσε τη συνεργασία της με τον Kanye West, υποστηρίζοντας ότι “δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό” μετά τον πρόσφατο αποκλεισμό του ράπερ από το Instagram και το Twitter λόγω προσβλητικών αναρτήσεων.

Στις πρόσφατες αναρτήσεις του, ο σταρ κατηγόρησε τον ράπερ Diddy ότι ελέγχεται από Εβραίους, ενώ έγραψε “death con 3 On Jewish people” για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι πλατφόρμες να τον μπλοκάρουν γιατί είχε παραβιάσει τις πολιτικές σχετικά με τη ρητορική μίσους.

Τα μηνύματα αυτά αποτελούν συνέχεια μιας αντισημιτικής θεωρίας συνωμοσίας που κρατάει χρόνια από τον ράπερ, ενώ στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί κατά των αμβλώσεων και όχι μόνο.

Η γερμανική αθλητική εταιρεία είπε ότι τα πρόσφατα σχόλια και οι ενέργειες του West, ο οποίος άλλαξε επίσημα το όνομά του σε Ye, ήταν “απαράδεκτα, μισητά και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για διαφορετικότητα και συμπερίληψη, αμοιβαίο σεβασμό και δικαιοσύνη”.

Πριν από μερικές μέρες, η Adidas είχε δηλώσει ότι επανεξετάζει τη συνεργασία της με τον σταρ μετά την εμφάνισή του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού με μπλουζάκι που έφερε το σύνθημα “white lives matter”, και μια συνέντευξη όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν κάποια από τα πρόσφατα παπούτσια Adidas.

Ισχυρό πλήγμα στα έσοδα της Adidas

Η Adidas είπε ότι θα χάσει 250 εκατ. ευρώ (217 εκατ. δολάρια) στα έσοδά της για αυτό το έτος, αφού αποφάσισε να σταματήσει την συνεργασία τους. Στην ουσία, η εταιρεία τερματίζει την παραγωγή αντικειμένων με την επωνυμία Yeezy του West και όλες τις πληρωμές προς τον μουσικό και τις εταιρείες του.

Το 2020, η συνεργασία απέφερε έσοδα σχεδόν 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Adidas, σύμφωνα με το Bloomberg, και επρόκειτο να λήξει το 2026.

Η απώλεια εσόδων θα είναι ένα πλήγμα για την Adidas, η οποία πρόσφατα προειδοποίησε ότι τα περιθώρια κέρδους και οι πωλήσεις της δέχονται πλήγμα γενικώς, καθώς τα αποθέματα συσσωρεύτηκαν στις αποθήκες λόγω της επιβράδυνσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο West συνεργαζόταν με τη Nike για χρόνια, φέρνοντας το Air Yeezy το 2009, αλλά έφυγε το 2013, δανείζοντας το όνομά του στην Adidas. Κυκλοφόρησαν μαζί το πρώτο τους παπούτσι Yeezy το 2015 – μια συνεργασία που τον βοήθησε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Η συνεργασία – η οποία φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Adidas- περιελάμβανε αθλητικά ρούχα, σακάκια και παπούτσια. Ωστόσο, τα παπούτσια Yeezy Boost ήταν εκείνα για τα οποία οι καταναλωτές έκαναν ουρές και έφερναν υψηλά έσοδα τόσο για τα καινούργια όσο και για τα μεταχειρισμένα.

Η κίνηση της Adidas έρχεται αφότου οι εταιρείες Balenciaga, Gap και JPMorgan Chase διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον West μετά από επανειλημμένα αντισημιτικά σχόλια. Το πρακτορείο ταλέντων του ράπερ CAA σταμάτησε να τον εκπροσωπεί τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα έκδοση του Yeezy Boost 350 v2 σε νέο χρώμα πριν τερματίσει τη συνεργασία τους την Τρίτη. Η μάρκα δήλωσε ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των δικαιωμάτων σχεδίασης για τα υπάρχοντα προϊόντα καθώς και των προηγούμενων και νέων χρωματικών παραλλαγών στο πλαίσιο της συνεργασίας Yeezy.

Ο ράπερ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η Adidas δεν μπορούσε να τον εγκαταλείψει, παρά τα σχόλιά του που τροφοδοτούσαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Οι παρατηρήσεις ώθησαν επίσης την Anti-Defamation League να καλέσει την Adidas να τερματίσει τις δουλειές της με τη West.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα