Αεροπλάνο Airbus A320 έπεσε στις Νότιες Άλπεις. Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

default image

Επιβατικό αεροπλάνο με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα έπεσε στην περιοχή Dignes της Νότιας Γαλλίας. Δεν υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες. Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τραγικό δυστύχημα με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα (δύο πιλότοι και τέσσερα μέλη του πληρώματος), όταν ένα Airbus Α320 της German Wings με προορισμό το Ντίσελντορφ συνετρίβη το πρωί της Τρίτης στις νότιες Άλπεις και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στην περιφέρεια Οτ-Ντε-Προβάνς.

Όπως επιβεβαίωσε αρχικά ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ και στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας μεταφορών Αλάν Βινταλί, που βρίσκεται στο σημείο, δεν υπάρχει κανείς επιζών από το τραγικό δυστύχημα. Ο κ. Βινταλί δήλωσε πως το αεροσκάφος σήμανε “σήμα κινδύνου στις 10.47 που έδειχνε πως το αεροσκάφος πετούσε μόλις στα 5.000 πόδια, γεγονός που καθιστά την κατάστασή του μη κανονική”. Τα τελευταία λόγια που εξέπεμψαν οι κυβερνήτες του αεροσκάφους ήταν “Κίνδυνος, κίνδυνος” (emergency, emergency)

Από τις ισπανικές αρχές αναφέρεται πως μεταξύ των επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος βρίσκονται 45 Ισπανοί πολίτες. Η πλειοψηφία των επιβατών είναι γερμανικής υπηκοότητας πολίτες που επέστρεφαν στη χώρα τους από τη Βαρκελώνη και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μάλιστα πως πιθανότατα δεν υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων, αλλά ίσως κάποιοι Τούρκοι επιβαίνοντες.

Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν μεταξύ άλλων 67 Γερμανοί εκ των οποίων δύο βρέφη, 16 μαθητές και δύο καθηγητές, 45 Ισπανοί. Όπως είπε το αεροπλάνο άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφού έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

“Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings Τόμας Βίνκελμαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Ο Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik χθες Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

 

“Ένας έλεγχος τύπου C, δηλαδή μια εκτεταμένη επιθεώρηση, πραγματοποιήθηκε όπως προβλεπόταν το καλοκαίρι του 2013”, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa.

Εξάλλου ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Lufthansa, της Airbus και της Germanwings κατευθύνεται προς το σημείο της συντριβής και υπογράμμισε ότι θα εξακριβώσει το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος. Ο Βίνκελμαν εξήγησε ότι στις κρατήσεις των εισιτηρίων εμφανίζονται μόνο τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης των επιβατών, ενώ τα διαβατήριά τους δεν ελέγχθηκαν στην Ισπανία, καθώς επρόκειτο για μια πτήση εντός του χώρου Σένγκεν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει εντοπιστεί ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, ποδοσφαιρική ομάδα 3ης κατηγορίας της Σουηδίας ήταν να μπει στην μοιραία πτήση της Lufthansa και τελευταία στιγμή η απόφαση άλλαξε διότι θα ήταν μεγάλη η αναμονή στο Ντίσελντορφ. Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο Sport24.gr.

Lufthansa: “Δυστύχημα” τη συντριβή του Α320

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θεωρεί επί του παρόντος ότι η συντριβή του αεροσκάφους της θυγατρικής της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις ήταν δυστύχημα και ότι οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται δεν είναι παρά απλή εικασία.

“Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία”, δήλωσε η Χάικε Μπίρλενμπαχ, η αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Υπηρεσιών της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης, απ’ όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το αεροπλάνο των γερμανικών αερογραμμών απογειώθηκε στις 10.01 το πρωί από τη Βαρκελώνη, με κατεύθυνση το Ντίσελντορφ. Λίγη ώρα μετά, στις 10.47 εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ ορισμένα λεπτά αργότερα χάθηκε από τα ραντάρ και τελικά κατέπεσε στην περιοχή Μπαρσελονέτ.


Το 20minutes.fr ανέφερε πως το δυστύχημα συνέβη σε υψόμετρο 2.700μ., πράγμα που κάνει τις επιχειρήσεις ακόμη πιο δύσκολες, αφού όπως φαίνεται η πρόσβαση στο σημείο γίνεται προς το παρόν μόνο από αέρος.

 

Το αεροπλάνο της γερμανικής εταιρίας German Wings, με αριθμό πτήσης 4U9525 που εκτελούσε δρομολόγιο για λογαριασμό της Lufthansa, ενώ είχε προσγειωθεί στην ισπανική πόλη εκτελώντας την αντίστροφη διαδρομή, με την πρωινή πτήση από το Ντίσελντορφ. Δείτε το το χάρτη που με την πορεία του αεροπλάνου.  


Μάρτυρας από το σημείο δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL: “Το αεροπλάνο πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο. Εδώ και αρκετή ώρα οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ανεβαίνουν το βουνό” σημειώνει και εξηγεί πως βρίσκεται περίπου 5χλμ από το δυστύχημα ενώ είδε “πως το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος ενός πουλιού”.

Η γαλλική αστυνομία εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, κάνοντας έκκληση στους πολίτες της περιοχής του Haute Provence. “Μην ψάχνετε να μας πλησιάσετε γύρω από την περιοχή της συντριβής του A320. Μην κλείνετε τις οδικές οδούς”.


Την ίδια ώρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία ανακοίνωσαν πως αναβάλει τις προγραμματισμένες για αύριο κινητοποιήσεις της, για “συναισθηματικούς” λόγους που έχουν να κάνουν με τη συντριβή του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ συντετριμμένοι συγγενείς των θυμάτων φθάνουν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ένα από τα παλαιότερα αεροσκάφη της εταιρίας

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα από τα παλαιότερα Airbus τύπου A320 με σειριακό αριθμό 0147, το οποίο και παραδόθηκε το Νοέμβριο του 1990. Το αεροπλάνο είχε κάνει ήδη το πρωί την πτήση από το Ντίσελντορφ στην Βαρκελώνη και θα επέστρεφε και πάλι στη γερμανική πόλη με τη μοιραία πτήση.  Η German Wings είναι μια νέα εταιρία, θυγατρική της Lufthansa, η οποία είχε σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση στο επιβατικό της κοινό με τους πελάτες της να φτάνουν τα 13 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2013.


Διαβάστε ένα αναλυτικό προφίλ της low cost εταιρίας German Wings

Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια, ενώ δύο ελικόπτερα της αστυνομίας βρίσκονται ήδη στο σημείο. Στις Νότιες Άλπεις προστρέχουν 150 σκαπανείς-πυροσβέστες, δυνάμεις πρώτων βοηθειών και ειδική ομάδα ερευνών σε σημεία δυστυχημάτων, με την πρόσβαση στο σημείο να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από αέρος.

Ο κατάλογος των θανατηφόρων δυστυχημάτων με Airbus Α320 μεγαλώνει, καθώς από το 1988 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί άλλες οκτώ πτώσεις τέτοιου τύπου αεροπλάνων.

Η ανεξήγητη αλλαγή πορείας του Airbus

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η πτήση παρέκκλινε της προδιαγεγραμμένης πορείας της, χωρίς να έχει δηλωθεί κάτι τέτοιο από τους πιλότους του αεροσκάφους, κάτι που φαίνεται και από το χάρτη που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το flightradar24 η πτήση ανέβηκε στα 38.000 πόδια όπως και προβλεπόταν, όμως στη συνέχεια άρχισε να χάνει ύψος και τελικά να χαθεί από τα ραντάρ στα 6.800 πόδια.


Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που φαίνεται ότι έχανε ύψος το αεροπλάνο σύμφωνα με τις επίσημες ενδείξεις. Ο καιρός που επικρατούσε στην περιοχή ήταν πολύ καλός και δεν φαίνεται να επηρέασε με κάποιο τρόπο την πτήση του αεροπλάνου.

Την ίδια ώρα η εταιρία Airbus έχει ενεργοποιήσει τον συναγερμό διαχείρισης κρίσεως, χωρίς όμως να έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση. “Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών των ΜΜΕ. Όλες οι προσπάθειες γίνονται για να διαχειριστούμε την κατάσταση” σημειώνει στο επίσημο προφίλ της Airbus στο twitter.

Δηλώσεις Ολάντ: Μια νέα αεροπορική τραγωδία

“Δεν θα υπάρχει κανείς επιζών. Για μια νέα αεροπορική τραγωδία” έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που σημείωσε πως επικοινώνησε με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Βασιλιά της Ισπανίας. Επιπλέον ο Γάλλος πολιτικός αναφέρθηκε “σε άλλες συνέπειες του δυστυχήματος”, αφού η πτώση συνέβη σε “μια δύσκολη ζώνη πρόσβασης και “δεν γνωρίζουμε αν έχουν πληγεί κάτοικοι”.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το τραγικό δυστύχημα

Την ίδια ώρα ο υπουργός εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο γραμματέας μεταφορών του κράτους Αλάν Βινταλίς μεταβαίνουν εσπευσμένως στο σημείο της συντριβής. Ο κ. Καζνεβ επιβεβαίωσε νωρίτερα πως έχουν βρεθεί ήδη συντρίμμια του σκάφους. “Μια φρικαλέα τραγωδία, μια βαθιά θλίψη για όλες τις οικογένειες, αλληλεγγύη στην πράξη στους γείτονες Γερμανούς και Ισπανούς” είναι η δήλωση της Ρουαγιάλ στο twitter. 

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας αποφάσισε να αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει για να κάνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στις Νότιες Άλπεις.

Την ίδια ώρα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό περιστατικό. Και ο βασιλιάς της Ισπανίας που βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Γαλλία, συντόμευσε το ταξίδι του και επέστρεψε στην Ισπανία.

Δηλώσεις Ομπάμα: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σήμερα για τη συντριβή στις νότιες γαλλικές Άλπεις ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ισπανικές αρχές και τους πρόσφεραν τη βοήθειά τους», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίαν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το στάδιο ότι (η συντριβή) συνδέεται με την τρομοκρατία», διευκρίνισε η Μίαν.

Η Λίζα Μόνακο, σύμβουλος του Ομπάμα για την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την αεροπορική αυτή τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε η Μίαν.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον εξετάζει αν επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας καθώς ερευνούν αυτή την τραγωδία», σημείωσε ο Τζεν Ψάκι στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι τηλεφώνησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και αναμένεται να έχει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τους επικεφαλής δηλαδή των δύο κρατών υπήκοοι των οποίων ήταν στην πλειονότητά τους τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Airbus Α320 της Germanwings με 150 επιβαίνοντες.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι στους φίλους μας στην Ευρώπη, κυρίως στους λαούς της Γερμανίας και της Ισπανίας, έπειτα από την φοβερή αυτή συντριβή» στις γαλλικές Άλπεις, επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των Ισπανών και Γερμανών που σκοτώθηκαν όπως επίσης και στις κυβερνήσεις «των δύο χωρών που συμμετείχαν στη μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν» (Isaf, Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια) και στρατιώτες τους «θυσιάστηκαν στο Αφγανιστάν».

Συλλυπητήριες επιστολές από Τσίπρα, Σαμαρά

Την βαθιά θλίψη του για το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα στη Νότια Γαλλία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι τηλεφώνησε στην Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του και έκανε λόγο για μια τραγωδία για όλους και όχι μόνο για τους λαούς της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Συλλυπητήριες επιστολές, για τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στη Νότιο Γαλλία, απέστειλε στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Η ανακοίνωση Καμμένου για την αεροπορική τραγωδία

Τη βαθύτατη λύπη του και τα συλλυπητήριά του για το τραγικό αεροπορικό συμβάν με τους 150 νεκρούς του Airbus Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις, εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα