Αφγανιστάν: Η Βρετανία διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Η Βρετανία διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν
Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν 2021 @ Khwaja Tawfiq Sediqi / AP IMAGES

Η Βρετανία συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφαλή αποχώρηση υπηκόων της και Αφγανών που εργάστηκαν γι’ αυτή.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλιστούν πως το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του την ασφαλή έξοδο από τη χώρα, ενημέρωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, ο Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν τη Δευτέρα, τερματίζοντας 20 χρόνια πολέμου. Η έκβαση του πολέμου ήταν η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών που ανέτρεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν εισέβαλαν το 2001.

Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα