Αφγανιστάν: Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε φυλακή απελευθερώνοντας πολλούς κρατούμενους

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε φυλακή απελευθερώνοντας πολλούς κρατούμενους

Ταλιμπάν σκότωσαν αστυνομικούς και απελευθέρωσαν πολλούς κρατούμενους από φυλακή

Αντάρτες Ταλιμπάν επέδραμαν σήμερα σε ένα πλινθόκτιστο οχυρό που χρησιμοποιείται ως φυλακή στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας αστυνομικούς και απελευθερώνοντας περισσότερους από 400 κρατούμενους, και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους στρατιώτες που έσπευσαν για βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η επίθεση στη φυλακή, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό Αφγανιστάν, σημειώνεται έπειτα από την υποχώρηση της κυβέρνησης από διάφορα τμήματα της χώρας και από φονικές επιθέσεις στην Καμπούλ που εξανέμισαν τις ελπίδες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται έξω από τη φυλακή στην Γάζνι, 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ, είδε τις σορούς δύο ανδρών που φαίνεται πως ήταν βομβιστές αυτοκτονίας και ένα ανατιναγμένο αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί προφανώς για να καταστραφεί η κύρια είσοδος της φυλακής.

Ο Μοχάμεντ Άλι Αχμάντι, αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης, δήλωσε πως περισσότεροι από 400 κρατούμενοι δραπέτευσαν. Περίπου 80 συνελήφθησαν εκ νέου και 352 καταζητούνται, περιλαμβανομένων και περίπου 150 Ταλιμπάν.

Επτά Ταλιμπάν και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, είπε.

"Οι δρόμοι που οδηγούν στη φυλακή είχαν ναρκοθετηθεί εκ των προτέρων ώστε να αποτραπεί η άφιξη ενισχύσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αχμάντι.

"Ένα στρατιωτικό όχημα που ερχόταν για ενισχύσεις ανατινάχθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ προσπαθούσε να φθάσει στη φυλακή".

Ο Αχμάντι δήλωσε πως η φυλακή δεν φυλασσόταν τόσο αυστηρά επειδή βρίσκεται κοντά στην Γάζνι –σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης– και οι αρχές θεωρούσαν ότι μπορούσαν να φθάσουν γρήγορα ενισχύσεις σε περίπτωση προβλήματος.

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως οι επιτιθέμενοι, που ήταν οπλισμένοι με πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες και αυτόματα τουφέκια, φορούσαν στολές των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως ένοπλοι και τρεις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στη φυλακή στις 2.00 π.μ. (1.00 π.μ. ώρα Ελλάδας). Τρεις βομβιστές σκοτώθηκαν.

"Σαράντα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και δεσμοφύλακες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στη φυλακή και σημαντικοί αξιωματούχοι του στρατού των μουτζαχεντίν έχουν απελευθερωθεί", είπε, αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές.

Οι Ταλιμπάν υπερβάλλουν συνήθως στον αριθμό των θυμάτων που προκαλούν οι επιθέσεις τους.

Οι Ταλιμπάν πολεμούν για να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από το εξωτερικό κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, να διώξουν τις ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν και να επιβάλουν μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Οι αντάρτες έχουν επιτεθεί πολλές φορές σε φυλακές για να απελευθερώσουν εκατοντάδες κρατούμενους, περιλαμβανομένων και συντρόφων τους τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο γειτονικό Πακιστάν.

Τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές είναι συχνά ανεπαρκή, με μη εκπαιδευμένους, κακά εξοπλισμένους αστυνομικούς που φυλάσσουν εγκαταστάσεις υπό κατάρρευση.

SHARE:

24Media Network