Αφγανιστάν: Ξεκινά η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν AP

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό ξεκινά η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ενώ αποφυλακίζονται και 1.000 κρατούμενοι Ταλιμπάν.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ξεκίνησε την απόσυρση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν, απόφαση που αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τους Ταλιμπάν, να περιορίσει το προσωπικό του σε 8.600 στρατιώτες εντός 135 ημερών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν "διατηρούν όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέσα» για επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους και για να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις", δήλωσε ο συνταγματάρχης Σόνι Λεγκέτ σε ανακοίνωσή του.

ADVERTISING

Νωρίτερα σήμερα, πέντε επίσημες πηγές τόνισαν πως ο Αφγανός πρόεδρος Ασραφ Γάνι θα εκδώσει διάταγμα για την αποφυλάκιση αργότερα αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον 1.000 κρατουμένων Ταλιμπάν, ανοίγοντας το δρόμο για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Δύο από τις πηγές είπαν πως θα αποφυλακιστούν μεγαλύτεροι σε ηλικία κρατούμενοι. Η απόφαση έρχεται μετά την ορκωμοσία του Γάνι στη δεύτερη προεδρική του θητεία.

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν ο Αφγανός πρόεδρος να αποφυλακίσει 5.000 κρατουμένους Ταλιμπάν ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Στρατός

24Media Network