Αυστρία: Η γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ εξακολουθεί να τιμά ναζί

Διαβάζεται σε 1'
Αυστρία: Η γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ εξακολουθεί να τιμά ναζί
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ στην Αυστρία

Στο Μπράουναου, όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίλτερ, τιμώνται ακόμη άνθρωπου που συνδέθηκαν στενά με το ναζιστικό καθεστώς.

Το αυστριακό παράρτημα της διεθνούς επιτροπής του Μαουτχάουζεν κάλεσε τη γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ, την Μπράουναου, να μετονομάσει δύο δρόμους οι οποίοι τιμούν ναζί και να ανακαλέσει την ιδιότητα του επίτιμου δημότη την οποία είχε απονείμει σε συνθέτη ο οποίος συνδεόταν με τον δικτάτορα.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς: στη γενέτειρα του Χίτλερ, κάποιος που ήταν πολύ κοντά του παραμένει ακόμη σήμερα επίτιμος δημότης!», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Βίλι Μέρνι, πρόεδρος της επιτροπής θυμάτων ενός από τα πιο διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τον συνθέτη Γιόζεφ Ράιτερ (1862-1939), «παθιασμένο εθνικοσοσιαλιστή στενά συνδεδεμένο με τον Φίρερ», εξήγησε.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή της διότι το όνομα δρόμου τιμά τη μνήμη του, ενώ αυτό άλλης οδού τιμά «φανατικό ναζί και υποκινητή του μίσους κατά των Εβραίων», τον Φρανκ Ρεσλ.

Πρόκειται για «προσβολή στα θύματα, η οποία πρέπει να τερματιστεί αμέσως», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Μαουτχάουζεν αρχικά ήταν δίκτυο αντιστασιακών. Γεννήθηκε στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1944. Συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να διατηρεί σε επαφή τους επιζήσαντες και να οργανώνει τελετές μνήμης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα