Αγωνιώδεις προσπάθειες στη Φουκουσίμα

Αγωνιώδεις προσπάθειες στη Φουκουσίμα
© AFP

Καπνός στον αντιδραστήρα 2. H πίεση στον αντιδραστήρα 3 έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφεθεί να διαρρεύσει ποσότητα ραδιενεργού νέφους. Η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα. Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 μπορεί να λειτουργήσει μερικώς σήμερα (Pic)

Λευκός καπνός εθεάθη να υψώνεται σήμερα πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, μερικές ώρες αφότου γκρίζος καπνός είχε θεαθεί πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, γεγονός που είχε προκαλέσει την απομάκρυνση ορισμένων εργατών.

Τα μέσα ενημέρωσης και η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας έκαναν γνωστό πως σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, ο οποίος θεωρείται πιο επικίνδυνος επειδή χρησιμοποιεί πλουτώνιο.

Οι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO.

Οι τελευταίοι αντιδραστήρες που συνδέθηκαν ήταν οι Νο3 και Νο4 που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πάντως η εταιρία ελέγχει τις ζημιές στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, πριν αρχίσει την τροφοδοσία του σταθμού με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Αγωνιώδεις προσπάθειες στη Φουκουσίμα
© AP

Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.

Καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκαν με τους αντιδραστήρες

Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, μπορεί να λειτουργήσει μερικώς σήμερα, όπως ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

"Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου".

Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο: "θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών".

Αγωνιώδεις προσπάθειες στη Φουκουσίμα

"Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης", επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα 1, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.

Ο σεισμός και το τσουνάμι θα κοστίσουν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ιαπωνική οικονομία

Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου είναι πιθανό να κοστίσουν στην ιαπωνική οικονομία 235 δισεκατομμύρια δολάρια (165 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 4% της εθνικής παραγωγής, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας πάντως ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.

"Με βάση προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011", επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Αλλά θα υπάρξει αύξηση τα επόμενα τρίμηνα, "όταν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι οποίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν πέντε χρόνια, επιταχυνθούν", προστίθεται στην έκθεση.

Η πιο "αισιόδοξη" πρόβλεψη της τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Βικράμ Νεχρού, οικονομολόγο, οι καταστροφές στην Ιαπωνία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ασία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος αυτό για την περιοχή, υπογράμμισε.

"Στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις θα φανούν κυρίως στον τομέα του εμπορίου", πρόσθεσε.

Περιορισμοί στις πωλήσεις γάλακτος και λαχανικών

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

"Εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας" σε δείγματα γάλακτος, σπανακιού και κακίνα, ενός ιαπωνικού λαχανικού με πράσινα φύλλα, ανακοίνωσε ο Εντάνο.

"Όμως τα επίπεδα δεν δημιουργούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία", διευκρίνισε καλώντας τον πληθυσμό να αντιδράσει "με ηρεμία".

Η κυβέρνηση έδωσε "εντολή" στις τέσσερις βορειοανατολικές επαρχίες Ιμπαράκι, Τοσίγκι, Γκούνμα και Φουκουσίμα να αναστείλουν τη διανομή δύο ειδών λαχανικών και στην επαρχία της Φουκουσίμα τις πωλήσεις γάλακτος.  Η διανομή σπανακιού σταμάτησε ήδη από το Σάββατο στην Ιμπαράκι, που βρίσκεται νοτίως του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και καίσιου, αλλά σε αναλογίες κατώτερες από τα νόμιμα όρια, βρέθηκαν επίσης το Σάββατο στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και στα περίχωρά του. Επίπεδο ραδιενεργού ιωδίου τριπλάσιο από το νόμιμο όριο εντοπίσθηκε σήμερα στο νερό ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Εντάνο δήλωσε πως η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco), θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες που πλήττονται από τη διακοπή της διανομής των προϊόντων τους.

SHARE:

24Media Network