‘Αγρίεψε’ η Μέρκελ στον Ερντογάν

default image

Έντονες επικρίσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Στο επίκεντρο της “κόντρας” η δικαιοσύνη, το δικαστικό σώμα και τα ΜΜΕ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι εξέφρασε την ανησυχία της στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία ορισμένων βουλευτών.

“Του κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο στην Τουρκία”, ανέφερε η Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν.

“Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ακόμη πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες πριν οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στο Χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα