Αίγυπτος: Συνομιλίες με Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδσ της Γάζα;
Ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδσ της Γάζα; (AP Photo/Ariel Schalit)

Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα συνομιλίες Αιγυπτίων αξιωματούχων με εκπροσώπους του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως και με άλλους μεσολαβητές βρίσκεται σήμερα, Κυριακή (10/3) η Αίγυπτος, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι επαφές της Αιγύπτου με τη Χαμάς και την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, διεξήχθησαν έπειτα από εξουσιοδότηση της αιγυπτιακής προεδρίας, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, που αιχμαλώτισε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών, στον οποίο δεν παρέστη το Ισραήλ, διακόπηκε στο Κάιρο αυτήν την εβδομάδα. Η ισραηλινή Μοσάντ ανέφερε χθες, Σάββατο (9/3), πως οι προσπάθειες για τη σύναψη μιας συμφωνίας είναι συνεχείς, παρά τις ισχνές ελπίδες να επιτευχθεί μια εκεχειρία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Αναχωρεί εντός ωρών η ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

Παράλληλα, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η αναχώρηση του σκάφους με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ακριβής ώρα δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

«Η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής της πρωτοβουλίας Αμάλθειας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, και σε επίσημη συνεννόηση με το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης στο ΚΥΠΕ απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι «η αναχώρηση του φορτίου σύμφωνα και με τις ενέργειες του φορέα εκτέλεσης της αποστολής αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, η ακριβής ώρα του οποίου δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας. Έχει ήδη γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φορτίου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα