Αίγυπτος: Η αστυνομία χρησιμοποιεί site γνωριμιών για να συλλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Αίγυπτος: Η αστυνομία χρησιμοποιεί site γνωριμιών για να συλλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
shutterstock

Η αστυνομία της Αιγύπτου χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών για να βρει και να φυλακίσει άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κάνοντας λόγο για "ακολασίες" και "αφύσικες σεξουαλικές επιθυμίες".

Σε μια βάναυση προσπάθεια να “εκκαθαριστούν οι δρόμοι” από την κοινότητα LGBT+, οι δυνάμεις ασφαλείας παγιδεύουν τους Αιγύπτιους χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών, ρίχνοντάς τους στην φυλακή, όπου υποβάλλονται σε συστηματικά βασανιστήρια και κακοποίηση, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές όπως το Grindr, η αιγυπτιακή αστυνομία δημιουργεί πλαστά προφίλ για συναντήσεις με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συλλαμβάνοντας τους αυθαίρετα, δήλωσε το Human Rights Watch. Στη συνέχεια, η αστυνομία ψάχνει παράνομα το περιεχόμενο των τηλεφώνων τους για να δικαιολογήσει την κράτησή τους και να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον τους.

“Με εξέπληξε ότι έβλεπα τον άντρα που γνώρισα στο Grindr ως έναν από τους αξιωματικούς. Με χτυπούσαν και με έβριζαν έως ότου υπέγραψα έγγραφα που έλεγαν ότι “εξασκούσα ακολασία” για να εκπληρώσω τις “αφύσικες σεξουαλικές επιθυμίες” μου”, είπε ο Γιάσερ, 27 ετών.

Ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, και τα δεκαπέντε άτομα που μίλησαν στην ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους κακοποίησαν σωματικά και λεκτικά, “από το χαστούκια μέχρι αποχή από το νερό, ενώ ήμασταν δεμένοι για μέρες”.

Η πολιτική ακτιβίστρια και τρανσέξουαλ Malak el-Kashif, 20 ετών, είπε ότι συνελήφθη και την έβαλαν σε ένα κελί σαν κλουβί, στο μέγεθος ενός καταψύκτη. Οι δυνάμεις ασφαλείας την ρώτησαν για την ιδιωτική της ζωή, το φύλο και την χειρουργική της επέμβαση, καθώς και για την σχέση της με άλλους ακτιβιστές.

“Είχα τη χειρότερη λεκτική κακοποίηση που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Οι αστυνομικοί και μου απαγόρευαν να πάω στο μπάνιο για δύο ημέρες. Με υπέβαλαν σε αναγκαστική εξέταση πρωκτού. Με κακοποίησαν σεξουαλικά”, είπε.

Οκτώ ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ πέντε αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε πρωκτικές εξετάσεις, ανέφερε το Human Rights Watch.

Μια 28χρονη ακτιβίστρια είπε ότι αιμορραγούσε για τρεις ημέρες αφού οι αστυνομικοί την υπέβαλαν σε υποχρεωτικές εξετάσεις γεννητικών οργάνων ως μέρος των λεγόμενων “εξετάσεων παρθενίας”, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιθέσεις έρχονται εν μέσω μιας σκληρής καταστολής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα μετά τη συναυλία του Mashrou’ Leila, λιβανέζικου ροκ συγκροτήματος, το 2017, όταν κυκλοφόρησε ευρέως μια φωτογραφία της Sarah Hegazy, ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ να σηκώνει μια σημαία ουράνιου τόξου μεταξύ του πλήθους.

Κρατήθηκε αμέσως από την αστυνομία, η οποία την βασάνισε για μήνες και υποκίνησε άλλους κρατουμένους να την ξυλοκοπήσουν και να της επιτεθούν σεξουαλικά. Η Hegazy αυτοκτόνησε τρία χρόνια αργότερα.

“Οι αιγυπτιακές αρχές φαίνεται να ανταγωνίζονται για το χειρότερο ρεκόρ σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ η διεθνής σιωπή είναι τρομακτική”, δήλωσε ο Ράσα Γιουνς, ερευνητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Independent.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα