Αίγυπτος: Τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα
Αίγυπτος AP

Εκτός από τις συλλήψεις οι αρχές έχουν μπλοκάρει «πολιτικούς και ειδησεογραφικούς ιστότοπους και έχουν διακόψει τις υπηρεσίες ίντερνετ που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να επικοινωνούν».

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο έχουν συλλάβει «σχεδόν 2.000 ανθρώπους» μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή νέων κινητοποιήσεων.

Οι αρχές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως την Πέμπτη στις άνευ προηγούμενου εδώ και χρόνια διαδηλώσεις, με τον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι χίλιοι άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν «στη διάρκεια των διαδηλώσεων» που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τις συλλήψεις, το HRW ανέφερε ότι οι αρχές έχουν μπλοκάρει «πολιτικούς και ειδησεογραφικούς ιστότοπους και έχουν διακόψει τις υπηρεσίες ίντερνετ που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να επικοινωνούν».

«Οι μαζικές συλλήψεις από την κυβέρνηση και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στο ίντερτετ μοιάζει να έχουν στόχο να αποτρέψουν τους Αιγύπτιους από το να διαδηλώσουν», δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Ανάμεσα στους 2.000 συλληφθέντες είναι 68 γυναίκες και αδιευκρίνιστος αριθμός ανήλικων, επεσήμανε η ΜΚΟ, επικαλούμενη τις αναφορές δικηγόρων. Ένας από αυτούς δήλωσε εξάλλου ότι πολλοί συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διαδήλωση της 20ης Σεπτεμβρίου, αλλά πολλοί άλλοι αργότερα στο σπίτι τους, επεσήμανε το HRW.

Η κυβέρνηση κρατά εκατοντάδες ανθρώπους σε μυστικά κέντρα κράτησης των υπηρεσιών Πληροφοριών και σε στρατόπεδα των δυνάμεων ασφαλείας ή της αστυνομίας, τα οποία είναι «παράνομα» και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι δικηγόροι, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «εντάχθηκαν σε τρομοκρατική οργάνωση», «διαδήλωσαν χωρίς άδεια» ή ότι «διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις», αναφέρουν οι δικηγόροι.

«Οι αρχές θα έπρεπε να δεσμευθούν ότι θα σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις», επεσήμανε η ΜΚΟ που ζητεί την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

Μια σειρά βίντεο που αναρτά από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο Facebook ένας αυτοεξόριστος Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο Μοχάμεντ Άλι, ώθησε εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώσουν στις 20 Σεπτεμβρίου φωνάζοντας «Σίσι φύγε», αναφερόμενοι στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που κυβερνά την Αίγυπτο με σιδηρά πυγμή από το 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα