Αιματηρές συγκρούσεις στον Λίβανο

Αιματηρές συγκρούσεις στον Λίβανο
Αντικυβερνητικές συγκρούσεις στον Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla) AP

Η πανδημία του κορονοϊού επέτεινε την οικονομική κρίση στον Λίβανο προκαλώντας αιματηρές εξεγέρσεις των πολιτών, ενώ μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από πυρά των Αρχών.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Λίβανο, όπου έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Η οικονομική κρίση στη χώρα της Μέσης Ανατολής εντάθηκε κατά την πανδημία του κορονοϊού, όταν χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα καραντίνας.

Η κατάρρευση της λιβανέζικης λίρας και η αύξηση στις τιμές των τροφίμων έχει φέρει τους πολίτες στα όρια τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 45% των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020.

Διαδηλώτρια με σημαία στον Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla) AP

Η ακραία κατάσταση έχει οδηγήσει σε μεγάλες διαμαρτυρίες με τους διαδηλωτές να καίνε σειρά από τράπεζες και να έρχονται σε σύγκρουση με τα σώματα Ασφαλείας τα οποία απαντούν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Τη Δευτέρα οι αιματηρές συμπλοκές είχαν και ένα θύμα, αφού ο 26χρονος Fawwaz al-Samman έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό. Ο στρατός εξέφρασε μετάνοια γι’ αυτό το θάνατο, όμως την Τρίτη μετά την κηδεία οι διαδηλωτές απάντησαν με μεγαλύτερη οργή. Οι δρόμοι στην Τρίπολη γέμισαν προς τιμήν του Fawwaz αποκαλώντας τον “Μάρτυρα της επανάστασης των πεινασμένων”.

Ο Λίβανος περνάει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσης και η κατάσταση έχει χειροτερεύσει από τον Σεπτέμβρη. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβρη, όμως ο κορονοϊός φρέναρε τις διαμαρτυρίες. Η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας έφερε νέο γύρο διαμαρτυριών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα