Απαντούν με σφαίρες στους διαδηλωτές

Απαντούν με σφαίρες στους διαδηλωτές

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια του καθεστώτος Ασάντ, αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής. Στο ψαχνό ρίχνουν οι αστυνομικοί. Νεκροί και τραυματίες. Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Vid)

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν κατά δεκάδες χιλιάδες πορεία σε διάφορες περιοχές της Συρίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τοποθεσία Εζρέχ, στην επαρχία Ντεράα που βρίσκεται νότια της Δαμασκού και η οποία αποτελεί το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

"Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους του Ντούμα. Βοήθησα να μεταφερθούν τρεις άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες στα πόδια", προσέθεσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας σε δηλώσεις που έκανε στο Ρόιτερς.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδήλωση στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται εκεί.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ "για να διαλύσουν τρεις ομάδες διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνονταν από πολλές συνοικίες προς την κεντρική πλατεία για να συγκεντρωθούν εκεί", προσέθεσε ο Νάουαρ αλ Όμαρ.

"Τουλάχιστον 2 άνθρωποι τραυματίστηκαν", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι "δεκάδες χιλιάδες" διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της Χομς μετά την προσευχή της Παρασκευής, κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Αυτόπτης μάρτυρας από την πόλη Χάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται βόρεια της Δαμασκού, για να τους αποτρέψουν να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

"Είδαμε δύο ελεύθερους σκοπευτές πάνω στο κτίριο. Κανένας από εμάς δεν είχε όπλα. Υπάρχουν απώλειες, ενδεχομένως δύο νεκροί", σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν στη διαδήλωση.

Παράλληλα άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 5.000 ως 6.000 άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, και σχεδόν 10.000 στην πόλη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

SHARE:

24Media Network