Airbnb: Εγκαταλείπει την Κίνα λόγω της πολιτικής zero Covid

Airbnb: Εγκαταλείπει την Κίνα λόγω της πολιτικής zero Covid
Η πλατφόρμα της Airbnb istock

Η Airbnb προχώρησε στην απόφαση να "παραιτηθεί" από την αγορά της Κίνας. Ποιοι λόγοι οδήγησαν την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην παραπάνω απόφαση.

Η Airbnb κλείνει τις δραστηριότητές της στην Κίνα επ’ αόριστον, καθώς τα εκτεταμένα lockdowns και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πολιτικής zero Covid συνεχίζονται.

Η πλατφόρμα ενημέρωσε τους χρήστες της που εδρεύουν στην Κίνα ότι θα σταματάει τις κρατήσεις για διαμονή και άλλες εμπειρίες από τις 30 Ιουλίου. Από το πρωί της Τρίτης, είναι αδύνατον κάποιος να κλείσει διαμονή σε Airbnb στην Κίνα μετά τις 29 Ιουλίου.

Η είδηση έγινε γνωστή από στιγμιότυπα οθόνης της ειδοποίησης της Airbnb που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Guardian επιχείρησε να επιβεβαιώσει την παραπάνω πληροφορία κάνοντας κρατήσεις μετά την ημερομηνία αυτή, κάτι που δεν ήταν δυνατό καθώς έβγαινε μήνυμα σφάλματος.

Οι δουλειές μάλλον δεν πήγαν και πολύ καλά για την Airbnb στην Κίνα λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αρχές σκοπεύουν να χαλαρώσουν την πολιτική zero Covid ή να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες.

Καθώς το κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα, η κυβέρνηση έχει σκληρύνει την πολιτική της για την εξάλειψη του Covid-19. Μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, έχουν υποβληθεί σε lockdown σε όλη την πόλη ή σε τοπικό επίπεδο και υπάρχουν εκτεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ πόλεων και επαρχιών.

Η Airbnb δραστηριοποιείται εντός της Κίνας από το 2016 με εγχώριες καταχωρίσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το διάστημα περίπου 25 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν κάνει κρατήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλά η λειτουργία της είναι δαπανηρή και πολύπλοκη, ενώ αντιμετωπίζει ισχυρό τοπικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πηγή από την εταιρεία, η λειτουργία της στην Κίνα της κόστιζε χρήματα και ήταν αρκετά πολύπλοκη. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα ήταν υποχρεωμένη να στέλνει τα στοιχεία των φιλοξενούμενων στην κινεζική κυβέρνηση.

Η είδηση έγινε δημοφιλές θέμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo της Κίνας την Τρίτη, με πολλά σχόλια να επικεντρώνονται στο πόσο μικρό μερίδιο της αγοράς κατείχε η Airbnb, ακόμη και πριν από την πανδημία.

Οι κάτοικοι της Κίνας αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, γεγονός που έχει επηρεάσει την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Μεταξύ 2010 και 2019, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 155 εκατομμύρια.

Ωστόσο, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ανοίγει ξανά, η Airbnb ισχυρίζεται ότι έφτασε σε υψηλό αριθμό κρατήσεων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με περισσότερες από 102 εκατομμύρια κρατήσεις για διαμονή και εμπειρίες. «Οι επισκέπτες κάνουν κράτηση περισσότερο από ποτέ», είπε η Airbnb στους μετόχους σε επιστολή της. «Κοιτάζοντας το μέλλον, βλέπουμε ισχυρή διαρκή κλειστή ζήτηση».

Η εταιρεία είπε ότι οι τάσεις των ανθρώπων που κάνουν κράτηση για διαμονή μακριά από αστικές περιοχές και μένουν σχετικά κοντά στο σπίτι συνεχίστηκαν, αλλά οι επισκέπτες επέστρεφαν επίσης στις πόλεις και πραγματοποιούσαν διασυνοριακά ταξίδια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα