Έρευνα: Η Airbus συντηρεί τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις στην Λιβύη

Έρευνα: Η Airbus συντηρεί τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις στην Λιβύη
Αεροπλάνο Airbus εν πτήσει Free stock photos

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα κατέδειξε ότι η Αirbus συντηρεί τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κάνουν πτήσεις στη Λιβύη παραβιάζοντας το σχετικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έρευνας του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) του Μονάχου, του περιοδικού Stern, του Γραφείου Ερευνών Lighthouse Reports και άλλων μαζικών μέσων ενημέρωσης όπωε αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έχει θέσει τη διαμεσολάβηση στον πόλεμο της Λιβύης και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόσφατα, όμως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια κανονική αερογέφυρα με τη Λιβύη όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, στην οποία ο αεροπορικός γίγαντας της Ευρώπης Airbus παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο όμιλος, του οποίου το τμήμα εξοπλισμών εδρεύει στο Ότομπρουν κοντά στο Μόναχο, συντηρεί μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου A400M επί τόπου στην Τουρκία παρά τα εμπάργκο όπλων και έτσι τα διατηρεί σε κατάσταση λειτουργίας για τις αποστολές της στη Λιβύη.

Οι ιστότοποι παρακολούθησης πτήσεων αποδεικνύουν πτήσεις προς τη Λιβύη

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τους τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου.

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των ιστοσελίδων παρακολούθησης πτήσεων αεροσκαφών. Το ARD Μονάχου, το Stern και άλλοι ευρωπαίοι συνεργάτες από το Arte (Γαλλία) έως την El Diario (Ισπανία) αξιολόγησαν τα στοιχεία μαζί με το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports» στο πλαίσιο της ερευνητικής συμμαχίας #EUArms.

Το αεροσκάφος A400M κατασκευάζεται εν μέρει στη Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως 37 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού ή περισσότερους από εκατό στρατιώτες. Αρκετοί υπάλληλοι της Airbus δηλώνουν στα προφίλ τους στην πύλη εργασίας Linkedin ότι συντηρούν αυτό το αεροσκάφος στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Καιζερί (Kayseri).

Αυτό συμπίπτει με μια παρουσίαση ενός Γερμανού μάνατζερ της Airbus από το έτος 2019. Σύμφωνα με αυτήν την παρουσίαση, ο όμιλος Αirbus παρέχει στην Τουρκία προσωπικό για τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου A400M. Το αντίστοιχο συμβόλαιο διαρκεί έως το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα