Αιθιοπία: Τέλος στον εμφύλιο μετά από 2 χρόνια συμπλοκών – Υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία

Αιθιοπία: Τέλος στον εμφύλιο μετά από 2 χρόνια συμπλοκών – Υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία
Ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ανταρτών και κυβέρνησης AP Photo/Themba Hadebe

Κατάπαυση του πυρός αποφάσισαν οι αντάρτες του Τιγκράι και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας στην Πρετόρια κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι αντάρτες του Τιγκράι και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφάσισαν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ύστερα από σχετικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Οι εμφύλιες συγκρούσεις πρόκειται να σταματήσουν ύστερα από δύο χρόνια συνεχόμενων συμπλοκών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ενώ εκατομμύρια είναι εκείνοι που έχουν εκτοπιστεί και εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 ανάμεσα στις περιφερειακές δυνάμεις της επαρχίας Τιγκράι και τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας και τους συμμάχους τους, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δυνάμεις από τη γειτονική Ερυθραία.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν επίσημα στην Πρετόρια στις 25 Οκτωβρίου του 2022, με τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας, Olusegun Obasanjo, να ηγείται της ομάδας διαμεσολάβησης της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Obasanjo δήλωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εποπτεύεται και θα παρακολουθείται από αρμόδια ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, Redwan Hussien, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στο πνεύμα της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της επαρχίας Τιγκράι, Getachew Reda, έκανε λόγο για ευρεία κλίμακα θανάτου και καταστροφής στην περιοχή και δήλωσε ότι ελπίζει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται ότι ούτε η ρυθραία ούτε οι περιφερειακές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με τον αιθιοπικό στρατό συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Νότια Αφρική και δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν θα τηρήσουν την ειρηνευτική συμφωνία.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία πηγάζει από την καταστροφική διακοπή των σχέσεων μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της επαρχία Τίγκράι, ενός αντάρτικου κινήματος που μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα και κυριαρχούσε στην Αιθιοπία επί 27 χρόνια, και του Αιθίοπα πολιτκού Abiy, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα