Ακιντζί: Στο χέρι της Ελληνοκυπριακής πλευράς η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Ακιντζί: Στο χέρι της Ελληνοκυπριακής πλευράς η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Εμμένει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στη θέση πως ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που αποχώρησε από τις συζητήσεις για το κυπριακό. Τι ζητά για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συζητήσεων για το κυπριακό επαφίεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνει με νέες του δηλώσεις ο Μουσταφά Ακιντζί, δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. “Ήταν λάθος που έκλεισε την πόρτα πίσω του. Επαφίεται στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν διορθώνοντας την κατάσταση” σημείωσε εμμένοντας στη θέση πως ήταν ο κ. Αναστασιάδης που αποχώρησε και όχι εκείνος στις 16 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, την εκδοχή του Τουρκοκυπρίου αμφισβητεί και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Εϊντέ. Εξάλλου, ο Ακιντζί διατείνεται πως και ο τελευταίο “κρύβει την μισή αλήθεια” για όσα συνέβησαν στην τελευταία συνάντηση που κατέληξε σε αδιέξοδο. Οι τριβές μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ως αφορμή την ψήφιση στην κυπριακή βουλή νόμου που εισάγει τον εορτασμό του δημοψηφίσματος του 1950 για την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί θέτει δύο όρους προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αφενός ζητά από το Νίκο Αναστασιάδη να ανακοινώσει δημόσια πως η ψήφιση του νόμου για τον εορτασμό της “Ένωσης” ήταν λανθασμένη και αφετέρου να προχωρήσει στην απόσυρση του νόμου από την κυπριακή βουλή.

Σε ό, τι αφορά την προκαθορισμένη συνάντηση της Πέμπτης, ο Ακιντζί δηλώνει πως θα υποδεχτεί την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπεχάρ από την οποία και θα ζητήσει πληροφορίες για όσα συζητήθηκαν με την ελληνοκυπριακή πλευρά. “Θα αποφασίσουμε αν θα παραβρεθούμε αφού εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους” σημειώνει.

Ερωτηματικά προκαλούν και οι αναφορές του Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, ως την τελευταία ευκαιρία εξεύρεσης λύσης. Μάλιστα, έκανε λόγο για “δημογραφικά και φυσικά στοιχεία” που αλλάζουν στο νησί. Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, καλώντας τους Ελληνοκύπριους να “έρθουν στα συγκαλά τους” και να “διορθώσουν τα λάθη τους”.

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ο κόσμος, θα πρέπει να αποδεχτεί πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ισότιμη εθνότητα και μέλος του νησιού” σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως όσο αυτό δεν αναγνωρίζεται, παρεμποδίζονται οι διεργασίες εξεύρεσης συμφωνίας.

ΠΗΓΗ HURRIYET

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα