Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ: Ο στρατηγός του Πούτιν με τον “εξέχοντα” ρόλο στο συριακό πόλεμο

Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ: Ο στρατηγός του Πούτιν με τον “εξέχοντα” ρόλο στο συριακό πόλεμο
Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ και Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Ο στρατηγός του Πούτιν, που διορίστηκε ως ηγέτης των προσπαθειών για την επανεκκίνηση της εισβολής στην Ουκρανία, έπαιξε εξέχοντα ρόλο στον συριακό πόλεμο. Οι προκλήσεις του στη σημερινή εισβολή της Ρωσίας.

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ έχει περιγραφεί ως στρατηγός “παλιάς σχολής” και “εθνικιστής αίματος και εδάφους”, εκπαιδευμένος στα σοβιετικά στρατιωτικά δόγματα που θεωρούν την εξάλειψη πολιτικών στόχων ως μέσο για την απόκτηση ορμής στο πεδίο της μάχης.

Ένας αξιωματικός του στρατού, με ανοδική πορεία από τότε που ξεκίνησε ως διοικητής διμοιρίας το 1982. Πολέμησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στην Τσετσενία και πήρε πολλές κορυφαίες θέσεις προτού τοποθετηθεί επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.

Ο Ντβόρνικοφ εστάλη από τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2015 σε μια επείγουσα αποστολή για να σταθεροποιήσει τη θέση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, για τις οποίες η Τεχεράνη και η Μόσχα πίστευαν ότι βρίσκονταν στα πρόθυρα να πέσουν στην αντιπολίτευση.

Η απόφαση για την ίδρυση νέας ηγεσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έρχεται καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλη και πιο εστιασμένη ώθηση επέκτασης του ρωσικού ελέγχου στην περιοχή του Ντονμπάς, και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια για την κατάκτηση του Κιέβου.

Ο “εξέχοντας” ρόλος του στον πόλεμο της Συρίας

Στη Συρία, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντβόρνικοφ δημιούργησε γρήγορα μια αεροπορική βάση κοντά στη βορειοδυτική ακτή, από όπου βομβαρδιστικά κατέστρεψαν πόλεις σε όλη την επαρχία Ιντλίμπ.

Η πτώση της δεύτερης πόλης της Συρίας, του Χαλεπίου, οφειλόταν ουσιαστικά στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τη βάση Χμέιμιμ και στόχευαν συνήθως νοσοκομεία, σχολεία και άλλα σημεία όπου βρίσκοταν άμαχοι πολίτες.

Οι αντιαεροπορικές μπαταρίες που εγκατέστησε έδωσαν στα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη εναέρια υπεροχή πάνω από την Ιντλίμπ και οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ατιμώρητοι τα τελευταία πέντε χρόνια. Αρκετοί από τους πιλότους μαχητικών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Συρίας καταρρίφθηκαν πάνω από την Ουκρανία.

Ο Ντβόρνικοφ ήταν επίσης υπεύθυνος για τη ρωσική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας. Η ρωσική προπαγάνδα προσπάθησε να συσχετίσει τις δύο συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι πολεμούσαν τον ίδιο εχθρό και στις δύο πλευρές της χώρας.

Η επέμβαση του Πούτιν στη Συρία

Με πρόσχημα της καταπολέμησης των τρομοκρατών που πολιορκούσαν τη χώρα, επενέβη ο Βλαντίμρ Πούτιν. Ωστόσο, οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος ή τζιχαντιστές, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, που τότε δρούσε στην Ιντλίμπ.

Αντίθετα, έπληξαν ομάδες της αντιπολίτευσης των οποίων οι επιθέσεις σε συριακές στήλες τεθωρακισμένων είχαν αποδυναμώσει σημαντική την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ στην καρδιά των Αλαουιτών και, κατ’ επέκταση στη Δαμασκό.

Η ρωσική επίθεση έστρεψε το ρεύμα του πολέμου υπέρ του Άσαντ. Το αφήγημα του πολέμου στράφηκε επίσης εν μέρει προς τον Σύριο ηγέτη, με πολύ λιγότερο έλεγχο στις αρνήσεις των Ρώσων, ότι στόχευε πολιτικές υποδομές ως μέσο τρομοκράτησης των πληθυσμών σε υποταγή.

Η εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία θεωρήθηκε από τον Πούτιν ως επιτυχημένη και απένειμε στον Ντβόρνικοφ το μετάλλιο του ήρωα της Ρωσίας, ένα από τα υψηλότερα βραβεία της χώρας. Η Ρωσία έχασε πολύ λίγα στρατεύματα και αεροσκάφη στη σύγκρουση και μπόρεσε να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ο Ντβόρνικοφ, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας από το 2016, αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές προκλήσεις στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο και οι επίγειες δυνάμεις της έχουν εξαντληθεί σοβαρά από τακτικές προμήθειες προηγμένου όπλου που δεν ήταν διαθέσιμη στους Σύρους αντάρτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα