Αμερικανοί αξιωματούχοι διαγράφουν tweet που καλούσαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν AP

Αντιδράσεις μετά τη διαγραφή αναρτήσεων από αξιωματούχους των ΗΠΑ, με τις οποίες προέτρεπαν σε κατάπαυση του πυρός σε Ισραήλ και Γάζα.

Στην κίνηση να διαγράψει ένα tweet με το οποίο καλούσε σε κατάπαυση του πυρός προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν την Δευτέρα (9/10).

Το tweet του Μπλίνκεν, που εξιστορούσε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αρχικά έγραφε ότι “ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς“, σε μια τοποθέτηση διαφορετική από την επίσημη αμερικανική ερμηνεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που δεν περιείχε τέτοια διατύπωση.

Στο νέο tweet αντικατέστησε τα περί κατάπαυσης του πυρός με τη φράση “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να διασώσει τυχόν ομήρους και να προστατεύσει τους πολίτες του”.

Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη τέτοια περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει η HAARETZ, όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι διαγράφουν tweets που ενθαρρύνουν την ισραηλινή αυτοσυγκράτηση.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στην περίπτωση του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αρχικά ανέφερε: “Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προκλήθηκαν. Καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και τα αντίποινα. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα”.

Αυτή η εκδοχή διαγράφηκε, με το γραφείο να αναρτά μηνύματα που αναμεταδίδουν και αναδημοσιεύουν τις κατευθύνσεις της αμερικανικής πρεσβείας προς τους πολίτες επί τόπου και αναφέρουν Αμερικανούς αξιωματούχους που καταδικάζουν “απερίφραστα” τις επιθέσεις.

Φαίνεται μάλιστα πως η υποστήριξη των ΗΠΑ στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, ενισχύεται περαιτέρω από την ανάπτυξη ναυτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, την ενίσχυση των υφιστάμενων μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας και την παροχή στον ισραηλινό στρατό πρόσθετου εξοπλισμού και πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα