Αναστασιάδης: Η Τουρκία πρέπει να πάψει να θεωρεί την Κύπρο προτεκτοράτο της

Cypriot President Nikos Anastasiadis arrives at an EU summit in Brussels on Wednesday, May 22, 2013. Leaders from the 27 European Union countries gather in Brussels for one of their regular European Council sessions. On the agenda is the increasingly controversial subject of tax evasion. Countries such as Austria and Luxembourg which have lucrative, and somewhat opaque, banking systems have begun to fight back against efforts to improve the transparency of the EU's financial system. (AP Photo/Ezequiel Scagnetti)
Cypriot President Nikos Anastasiadis arrives at an EU summit in Brussels on Wednesday, May 22, 2013. Leaders from the 27 European Union countries gather in Brussels for one of their regular European Council sessions. On the agenda is the increasingly controversial subject of tax evasion. Countries such as Austria and Luxembourg which have lucrative, and somewhat opaque, banking systems have begun to fight back against efforts to improve the transparency of the EU's financial system. (AP Photo/Ezequiel Scagnetti) AP

Προσπάθειες να υπάρξει τέτοια επιρροή στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να πάψει να θεωρεί την Κύπρο προτεκτοράτο της, μέσα από την επιβολή της θέσης της στους Τουρκοκύπριους».

Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες με στόχο, μέσα και από την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υπάρξει τέτοια επιρροή στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά και της ίδιας, με τον όρο ότι επιτέλους θα αφεθούν οι Κύπριοι να αποφασίζουν για την τύχη τους».

ADVERTISING

Επίσης, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά δεν στέφθηκαν με επιτυχία, λόγω των παράλογων αξιώσεων τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Σημείωσε ότι η παράλογη εμμονή της τουρκικής πλευράς στη συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων και στο αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων "δεν επέτρεψε να φτάσουμε σε σχέδιο δίκαιης υπό τις περιστάσεις, αλλά βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το κράτος που θα μετεξελισσόταν".

Δεν ήταν δυνατόν, όπως είπε, να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού μία λύση, η οποία δεν θα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων και η οποία θα υποβίβαζε την αξιοπρέπεια τους.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Ezequiel Scagnetti)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network