Αναστέλλει τη δράση της στο Αφγανιστάν η Save the Children

Αναστέλλει τη δράση της στο Αφγανιστάν η Save the Children
Smokes rises after a deadly suicide attack in Jalalabad, east of Kabul, Afghanistan, Wednesday, Jan. 24, 2018. Attahullah Khogyani, spokesman for the provincial governor, said a group of gunmen stormed the office of the non-governmental organization, Save the Children. (AP Photo) AP

Μετά την επίθεση του ISIS με τρεις νεκρούς η βρετανική ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη χώρα

Την απόφασή της να αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητά της στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε η  βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, μετά την αιματηρή επίθεση του ISIS στα γραφεία της στην Τζαλαλαμπάντ με πέντε νεκρούς και 26 τραυματίες.

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από την επίθεση, η ηρεμία επέστρεψε στα γραφεία της ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι που είχαν καταφύγει σε ένα δωμάτιο ασφαλείας απομακρύνθηκαν σώοι και αβλαβείς περισσότερες από επτά ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, Αταουλάχ Χογιάνι, διευκρίνισε ότι «περίπου 50 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και γυναίκες είχαν καταφύγει στο υπόγειο» και  πρόσθεσε ότι συνολικά έξι δράστες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, εξαπέλυσαν την επίθεση και όχι τρεις όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Μετά την επίθεση η Save the Children ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά όλες τις δραστηριότητές της στο Αφγανιστάν», επισημαίνοντας ότι η χώρα «είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής».

Οι ΜΚΟ γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων στο Αφγανιστάν, με τον ιστότοπο Humanitarian Outcomes να θεωρεί τη χώρα ως τη δεύτερη πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους της μετά το Νότιο Σουδάν.

Η Save the Children έχει παρουσία στο Αφγανιστάν από το 1976 και βοηθά 1,4 εκατ. παιδιά.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Καμπούλ επισημαίνει ότι «η αυξημένη καθιστά τις επιχειρήσεις πολύ δύσκολες σε ολόκληρο το Αφγανιστάν για πολλές οργανώσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, (AP Photo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα