Αναβρασμός μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας – Σε πετρελαϊκό εμπάργκο καλεί το Ιράν

Διαβάζεται σε 8'
Αναβρασμός μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας – Σε πετρελαϊκό εμπάργκο καλεί το Ιράν
Διαδηλώσεις στον Λίβανο για τους Παλαιστίνιους AP Photo Hassan Ammar

Το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, έχει προκαλέσει “τσουνάμι” αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσφεύγει η Παλαιστίνη. Ο ρόλος “κλειδί” της Ελλάδας στον πόλεμο.

Με καταγεγραμμένους τουλάχιστον 470 νεκρούς από τη θηριωδία που προκάλεσε ο βομβαρδισμός σε νοσοκομείο της Γάζας, “έκλεισε” η δωδέκατη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στη “σκιά” της πιο φονικής επίθεσης που έχει δεχτεί η Λωρίδα της Γάζας εδώ και χρόνια, πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια έμπρακτης στήριξης της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος διάλεξε την πεπατημένη και στις δηλώσεις του, σε ό,τι αφορά τους υπεύθυνους της φονικής επίθεσης, έδειξε “την άλλη ομάδα” (όπως χαρακτηριστικά είπε).

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει εκ νέου την ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέσω της Αιγύπτου, αφού παράλληλα με τις συγκρούσεις, εκτυλίσσεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Αντίστοιχα, στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την στήριξη.

“Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ. Βλέπουμε την υποστήριξη στην δέσμευσή σας να προσφέρετε στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρειάζονται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Βλέπουμε την υποστήριξη στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνετε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας και στα δύο αεροπλανοφόρα που στείλατε στην περιοχή αλλά κυρίως το βλέπουμε στην υποστήριξη και την ηθική καθαρότητα που επιδείξατε όταν το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση”.

Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς υπέδειξε τις ΗΠΑ και τη Δύση ως υπεύθυνες για τον πόλεμο, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “έχουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα”.

Παράλληλα, αναφορές της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κάνουν λόγο για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο al-Quds στη συνοικία Tal al-Hawa της πόλης της Γάζας.

Περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο, το οποίο στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί και καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις το 2009, ανέφερε η οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δραματικές εκκλήσεις και διαδηλώσεις

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο, την ευθύνη του οποίου δεν έχει αναλάβει καμία πλευρά.

Ισραήλ και Χαμάς βρέθηκαν στο “στόχαστρο” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να σταματήσουν τις επιθέσεις σε νοσοκομεία.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκτυλίσσονται καθημερινά σε διάφορα σημεία, μεταξύ αυτών και στην Αθήνα.

Στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κι αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Αντίστοιχα και στις διαδηλώσεις στην Ιορδανία, όπου πραγματοποιήθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Στη δικαιοσύνη η Παλαιστινιακή Αρχή για το χτύπημα στο νοσοκομείο

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

“Η Ελλάδα μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο”

Το ρόλο της Ελλάδας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ανέδειξε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Yussef Dorkhom, τονίζοντας ότι ως φίλος των δύο χωρών “μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο”.

«Η Ελλάδα πάντα τηρεί μια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας και προσβλέπουμε σε ένα θετικό ρόλο. Πάντα ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών και του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Η Ελλάδα είχε ιστορικά ταχθεί υπέρ του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο πρέσβης. Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Παλαιστινιακός λαός ζει σήμερα μια μαύρη μέρα» και καταδίκασε την επιθετικότητα εναντίον της Γάζας.

«Το τελευταίο αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αυτό που διεπράχθη εναντίον του νοσοκομείου Αλ Αχλί της αγγλικανικής εκκλησίας στη Γάζα, όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο στοχεύοντας σε γιατρούς, νοσοκόμες, ολόκληρες οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί», τόνισε. Αλλά, όπως ανέφερε, «το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ο αποπροσανατολισμός από το έγκλημα αυτό. Τα ισραηλινά μίντια έχουν ήδη ξεκινήσει προπαγάνδα και πυροβολούν τη διεθνή κοινή γνώμη με σφαίρες γεμάτες μίσος και δηλητήριο. Έχετε δει τα παιδιά μας, γεμάτα αίματα; Τι άλλο χρειάζεται ο κόσμος για να καταδικάσει το έγκλημα του Ισραήλ;»

Όπως επεσήμανε, όλες οι προσπάθειες για ειρήνη έχουν σταματήσει μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Σημείωσε ακόμη ότι «το Ισραήλ ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο δεν επλήγη από την ισραηλινή αεροπορία, αλλά από μία ρουκέτα που εξοστρακίστηκε κατά λάθος. Η απόδειξη που παραθέτει το Ισραήλ είναι ένα βίντεο, που αποδίδει στο Al Jazeera και το οποίο κατόπιν αποσύρθηκε από όλους τους επίσημους λογαριασμούς του Ισραήλ, όταν ένας ρεπόρτερ των New York Times παρατήρησε ότι η στάμπα πάνω στο βίντεο που έδειχνε τον χρόνο ανέφερε 19:59 με 20:00, ενώ η επίθεση έγινε στις 19:20, 40 ολόκληρα λεπτά πριν το συγκεκριμένο βίντεο».

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις – Σε εμπράγκο πετρελαίου καλεί το Ιράν

Απ’ άκρη σε άκρη ο αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος “βράζει” μετά την αιματοχυσία στο νοσοκομείο Aλ Αχλί της Γάζας. Στην Τεχεράνη καίνε σημαίες του Ισραήλ έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν καλεί τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ.

«Η εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ και οποιοδήποτε συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε Ισλαμικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα» δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ κάλεσε σε μέρα οργής με τα επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία να συνεχίζονται μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης και μια νέα γενιά να ξεσηκώνεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Το ταξίδι του προέδρου Μπάιντεν τορπιλίζεται πριν καν το Air Force One προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ. Με τον θυμό να πλημμυρίζει τη Δυτική όχθη και αποδέκτης να είναι και ο Αμπάς, γίνεται ο πρώτος που αποχωρεί από την τετραμερή με τον Aμερικανό πρόεδρο. Το ίδιο κάνουν αργότερα Ιορδανία και Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να συνομιλήσουν για τίποτα άλλο εκτός από τον τερματισμό του πολέμου. Η υψηλού ρίσκου προσπάθεια Μπάιντεν επισκιάζεται.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να εμποδίσουμε περισσότερες τραγωδίες για αθώους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου, διότι η Χαμάς είναι ένα διαφορετικό είδος εχθρού. Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, η Χαμάς προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων» τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η φιλόδοξη επίσκεψη περιορίζεται σε συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και συναντήσεις με τις οικογένειες των ομήρων, ενώ ο Μπλίνκεν έχει άλλη μία τηλεφωνική με τον Αμπάς στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό και υπογράμμισε ότι δεν τον εκπροσωπεί η Χαμάς.

Η τραγωδία στο νοσοκομείο της Γάζας φέρνει σε δύσκολη θέση και τον Ερντογάν και τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για τους ομήρους μιλώντας στη Χαμάς.

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να απομακρύνει τους χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένα άτομο πέθανε λόγω ανακοπής. Το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να φύγουν από την Τουρκία και η Άγκυρα κήρυξε τριήμερο πένθος για το χτύπημα στο Αλ Αχλί.

«Το χτύπημα ενός νοσοκομείου με γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρωπιστικών αξιών. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής θηριωδία στη Γάζα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το μεσανατολικό συνομίλησαν μεταξύ άλλων Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά για τραγωδία και να ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτό που έγινε θα είναι ένα σήμα ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».

Την περιοδεία του συνέχισε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντώντας στο Κάιρο τον πρόεδρο Σίσι από όπου τόνισε ότι στηρίζει την αποκλιμάκωση.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα