Στη “σκιά” του χτυπήματος σε νοσοκομείο η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Αναβρασμός και διαδηλώσεις

Διαβάζεται σε 4'
Στη “σκιά” του χτυπήματος σε νοσοκομείο η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Αναβρασμός και διαδηλώσεις
Ένα τραυματισμένο παιδί στη Γάζα AP Photo Adel Hana

Η θηριωδία στο νοσοκομείο της Γάζας, που σκότωσε εκατοντάδες άμαχους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως. Τη στήριξή του στο Ισραήλ επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Μπαλάκι ευθυνών για το πολύνεκρο χτύπημα.

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ επισκιάστηκε από το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας που -σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 471 ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στο Ισραήλ, τονίζοντας το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, ωστόσο η τελευταία θηριωδία στη Γάζα έθεσε νέους “όρους” στην επίσκεψή του.

Αν και κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους -επικαλούμενος τα έως τώρα στοιχεία- εμφανίστηκε βέβαιος ως προς τους ιθύνοντες της πολύνεκρης επίθεσης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Νετανιάχου ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι έθεσε “δύσκολες ερωτήσεις” στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

“Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση”, έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Αντίστοιχα, στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την στήριξη.

“Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ. Βλέπουμε την υποστήριξη στην δέσμευσή σας να προσφέρετε στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρειάζονται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Βλέπουμε την υποστήριξη στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνετε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας και στα δύο αεροπλανοφόρα που στείλατε στην περιοχή αλλά κυρίως το βλέπουμε στην υποστήριξη και την ηθική καθαρότητα που επιδείξατε όταν το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση”.

Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί και δραματικές εκκλήσεις για τους αμάχους

Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης, αναφορικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, έκανε λόγο για 471 νεκρούς. Ένας αριθμός που ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι εντός του νοσοκομείου τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι.

Οι άμαχοι στη Γάζα, αλλά και στο Ισραήλ, έχουν γίνει στόχος τόσο για τη Χαμάς, όσο και για τις ισραηλινές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά νοσοκομείων.

Η Τουρκία έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό. Ως εκ τούτου, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς της επίθεσης στο νοσοκομείο.

Η Τουρκία ευθυγραμμίζεται άλλωστε με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. “Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια“, δήλωνε άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις “επονείδιστες μεθόδους” του ισραηλινού στρατού.

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ με έναν νεκρό και τραυματίες

Στα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τη διαδήλωσεις σε βάρος του Ισραήλ τραυματίστηκαν 63 άτομα, εκ των οποίων οι 43 αστυνομικοί, αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης, ενώ άντρας διαπιστώθηκε νεκρός μετά από καρδιακή προσβολή.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολή σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ
Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολή σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ AP @Emrah Gurel

«Συνολικά, 63 άνθρωποι, εκ των οποίων 43 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν κατά τα γεγονότα αυτά», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης.

Ένας άνδρας 65 ετών, που βρισκόταν στο σημείο, έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακού επεισοδίου, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στη Βηρυτό, με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου να απωθούν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, που κατηγορούν το Ισραήλ αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη για το πλήγμα αυτό στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, εμποδίστηκαν να φτάσουν στην πρεσβεία, καθώς οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.

Ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι εκτόξευαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται φλόγες να υψώνονται σε ένα κτίριο κοντά στα οδοφράγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα