Ανατολική Μεσόγειος: Γέμισε με πολεμικά πλοία έξι χωρών

Ανατολική Μεσόγειος: Γέμισε με πολεμικά πλοία έξι χωρών
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ASSOCIATED PRESS

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων παρατηρείται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Πολεμικά πλοία έξι χωρών και συγκεκριμένα της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ρωσίας βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις- διεκδικήσεις των κρατών που δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist.

Ο “συνωστισμός” των πλοίων είναι ενδεικτικός της σημασίας της περιοχής τόσο για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και για τον έλεγχο Συρίας και Λιβύης. Από τα πλοία ξεχωρίζει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ που φέρει αεροσκάφη Rafale και σηματοδοτεί την προβολή ισχύος της Γαλλίας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής τα γαλλικά μαχητικά έκαναν πτήσεις πάνω από την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων.

Ενδιαφέρον τέλος έχει και η θέση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis  έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδια του. Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα