Ανατροπή στις γαλλικές εκλογές: Προελαύνει ο Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις

Ανατροπή στις γαλλικές εκλογές: Προελαύνει ο Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις
French hard-left presidential candidate, Jean-Luc Melenchon, speaks during a campaign rally in Marseille's Old Port, southern France, Sunday, April 9, 2017. The two-round presidential election is set for April 23 and May 7. (AP Photo/Claude Paris) AP

Δημοσκοπικό άλμα καταγράφει ο υποψήφιος της γαλλικής αριστεράς, πλησιάζοντας το 20% και μετατρέποντας την προεδρική κούρσα σε ένα "ματς για τέσσερις" παίκτες

Το βαρόμετρο Απριλίου δύο εβδομάδες πριν τον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανεβάζει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της γαλλικής Le Figaro, του τηλεοπτικού δικτύου LCI και του RTL, αναδεικνύονται αισίως τέσσερις διεκδικητές για το αξίωμα του προέδρου. Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσό, εμφανίζει δημοκοπική έκρηξη αυξάνοντας τα ποσοστά από το 12% το Μάρτιο, στο 18%.

Ένα ποσοστό που τον φέρνει πάνω από τον Φρανσουά Φιγιόν (17%) και πιο κοντά στους Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν. Οι επικεφαλής της κούρσας ωστόσο παρουσιάζουν αμφότεροι κάμψη 2% στα ποσοστά τους, συγκεντρώνοντας 24% έκαστος. Την ίδια ώρα, ο επίσημος υποψήφιος των σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, μένει πολύ μακριά, με ποσοστό κάτω του 10% και αδυναμία συσπείρωσης ακόμη και των παραδοσιακών ψηφοφόρων των σοσιαλιστών.

 

Οι αναλυτές παρατηρούν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση στις εκλογές αυτές σε σχέση με περασμένες αναμετρήσεις. Αρχικά, η ρευστότητα του εκλογικού σώματος μπορεί να φέρει στην κάλπη εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Φαίνεται πως ο Μακρόν, παρά το γεγονός πως εμφανίζεται πλέον ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει το εκλογικό του σώμα. Συγκεκριμένα, στην βεβαιότητα επιλογής στην κάλπη, μόλις 55% όσων δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τον πρώην υπουργό απαντούν πως θα το πράξουν με απόλυτη σιγουριά στην κάλπη.

Δείτε παρακάτω τις προβλέψεις των περισσότερων εταιριών δημοσκόπησης:

Το στοιχείο αυτό είναι και το πιο βασικό στο οποίο ελπίζει ο Φρανσουά Φιγιόν, που κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος υποψήφιος της δεξιάς στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας που μένει εκτός β’ γύρου. Μπορεί λοιπόν να λαμβάνει μόλις 17%, όμως οι ψηφοφόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι για την επιλογή τους, σε ποσοστό 75%. Αυτό, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη αυξημένη αποχή, ίσως δώσουν στον πρώην πρωθυπουργό την ευκαιρία (την τελευταία που θα έχει) να περάσει στο β’ γύρο. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι αυτός ο δείκτης και μεταξύ των ψηφοφόρων της εκπροσώπου των ακροδεξιών, αγγίζοντας το 76%.

 

Σε αυτό το τοπίο, οι δημοσκόποι είναι αναγκασμένοι να φτιάξουν περισσότερα σενάρια διπόλων για το δεύτερο γύρο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να αποσπά μεγαλύτερο ποσοστό μόνο απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μακρόν ή τον Μελανσό ηττάται κατά κράτος. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι, Μακρόν και Φιγιόν, ο τελευταίος φαίνεται πως θα εξαναγκαστεί σε μια ταπεινωτική ήττα με διαφορά άνω των 30 μονάδων.

AP Photo/Claude Paris

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα