Ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ στις Μαλδίβες

Ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ στις Μαλδίβες

Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει αρχηγός κράτους, ζητείται η σύλληψη του Νασίντ, δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός (Vid)

Ο αντιπρόεδρος των Μαλδίβων, ο Μοχάμεντ Ουάχιντ, ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του κράτους μετά την παραίτηση  του προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ, η οποία υποβλήθηκε έπειτα από μια ανταρσία αστυνομικών και εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

"Ανέλαβε καθήκοντα στη διάρκεια τελετής στο κοινοβούλιο η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η κοινοβουλευτική αυτή πηγή. Ο Ουάχιντ πρόκειται να παραμείνει αρχηγός του κράτους ως το τέλος της θητείας του παραιτηθέντος προέδρου, το Νοέμβριο του 2013.

Στο μεταξύ, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε πως ζήτησε από το στρατό να συλλάβει τον Μοχάμεντ Νασίντ.

"Ζητήσαμε από το στρατό να θέσει (τον Νασίντ) υπό προσωρινή κράτηση για να λογοδοτήσει για διαφθορά και κακή χρήση της εξουσίας", δήλωσε τηλεφωνικά προς το Γαλλικό Πρακτορείο από την πρωτεύουσα Μαλέ ο Χάσαν Σαΐντ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ντιβέχι Κουάμι.

"Η θητεία του στιγματίστηκε από νεποτισμό και διαφθορά και συχνές παραβιάσεις του συντάγματος", υποστήριξε ο Σαΐντ λίγες ώρες αφότου ο Νασίντ ανακοίνωσε την παραίτησή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Η παραίτηση του Νασίντ μας δίνει μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική διάκριση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο Νασίντ σπατάλησε μια χρυσή ευκαιρία να οικοδομήσει ένα έθνος", τόνισε ο Σαΐντ.

Ο Μοχάμεντ Νασίντ, 44 χρόνων, ο οποίος σπούδασε στη Σρι Λάνκα και τη Βρετανία, ανέβηκε στην εξουσία αφού ηγήθηκε ενός κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο νησί και το εξωτερικό, βάζοντας τέλος σε 30 χρόνια δικτατορίας υπό τον Μαουμούν Άμπντουλ Γκαγιούμ.

Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός

Εξάλλου το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε πως οι τουρίστες που επισκέπτονται τις Μαλδίβες δεν θα επηρεαστούν από την πολιτική κρίση.

Οι διαμαρτυρίες περιορίζονται στο νησί των Μαλδίβων όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μαλέ και οι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη μόνον όταν κλείνουν ημερήσιες επισκέψεις σ' αυτήν, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Ιλάαφ Ζαΐμ.

Το διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται σε μια γειτονική ατόλη, από την οποία οι τουρίστες μεταφέρονται κατ' ευθείαν στα ξενοδοχεία τους σε άλλα νησιά.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Νασίντ των Μαλδίβων παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών που οδήγησαν σε μια ανταρσία των αστυνομικών, εν μέσω κατηγοριών ότι ο άνθρωπος που πιστώθηκε ότι έφερε τη δημοκρατία στα νησιά αυτά συμπεριφέρεται εξίσου δικτατορικά με τον προκάτοχό του.

Ο Νασίντ παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Ουάχιντ Χάσαν Μανίκ, λέγοντας ότι αν παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βία κατά του λαού του.

"Παραιτούμαι επειδή δεν είμαι κάποιος που επιθυμεί να κυβερνά με χρήση βίας", δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Πιστεύω πως, αν η κυβέρνηση ήταν να παραμείνει στην εξουσία, θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει βία που θα έβλαπτε πολλούς πολίτες. Θα είναι καλύτερα για τη χώρα στη σημερινή κατάσταση να παραιτηθώ. Δεν θέλω να διοικήσω τη χώρα με σιδηρά πυγμή. Παραιτούμαι".

"Γκαγιουμ! Γκαγιούμ!"

Το πρωί στρατιώτες έρριξαν δακρυγόνα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που πολιόρκησαν το αρχηγείο της Εθνικής Αμυντικής Δύναμης των Μαλδίβων στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Αργότερα πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του προέδρου φωνάζοντας "Γκαγιούμ! Γκαγιούμ!", αναφερόμενοι στον προκάτοχό του, τον Μαουμούν Άμπντουλ Γκαγιούμ, που κυβέρνησε για 30 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Νασίντ είχε φυλακιστεί πολλές φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ανέλαβε στην εξουσία το 2008 για μια θητεία πέντε ετών υποσχόμενος ότι θα εκδημοκρατίσει πλήρως τη χώρα. Ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στο αρχιπέλαγος αυτό των 1.200 νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, που αποτελεί τουριστικό προορισμό για τις παραλίες του. Συγκέντρωσε όμως τα πυρά της αντιπολίτευσης όταν συνελήφθη ένας δικαστής τον οποίο ο Νασίντ κατηγορούσε ότι ο Γκαγιούμ τον είχε "στην τσέπη" του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Maldives president quits

SHARE:

24Media Network