Αναζωπύρωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – 6 Αζέροι νεκροί

Αναζωπύρωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – 6 Αζέροι νεκροί
Στρατιωτικά οχήματα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ AP Photo/Sergei Grit, File

"Τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς 4 Αζέροι αστυνομικοί και 2 πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή από έκρηξη ναρκών. Τι απαντά η Αρμενία.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε “τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη στον θύλακα.

“Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών εξουδετερώθηκαν, με τη βοήθεια όπλων υψηλής ακρίβειας, θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη γραμμή του μετώπου και βαθιά” στο έδαφος του θύλακα, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο τόνισε ότι σκοπεύει “να αφοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, να διασφαλίσεικαι την αποχώρησή τους από τα εδάφη μας και να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές τους υποδομές”. Παράλληλα επεσήμανε ότι βάλλει εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων και όχι εναντίον πολιτών ή μη στρατιωτικών υποδομών στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».

Το Μπακού διευκρίνισε ότι έχει ενημερώσει τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, η οποία ελέγχει αν τηρείται η εκεχειρία του 2020, όπως και την Τουρκία.

Η Αρμενία από την πλευρά της επισημαίνει ότι δεν διαθέτει στρατιωτικό προσωπικό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι προτεραιότητές της παραμένουν ανθρωπιστικές.

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ένας δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης που ήταν επικεφαλής της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τον Φεβρουάριο, έγραψε στο Χ: «Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μαζική επίθεση του πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στοχοθετώντας πόλεις και αμάχους σε μεγάλη κλίμακα».

“Τρομοκρατικές” ενέργειες

Νωρίτερα το Μπακού είχε ανακοινώσει ότι 4 Αζέροι αστυνομικοί και 2 πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη ναρκών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και είχε κατηγορήσει τους αυτονομιστές του θύλακα ότι ευθύνονται για αυτές τις «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Οι έξι αυτοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν έπεσαν σε νάρκες στον δρόμο μεταξύ της Σούσα και της Φιζούλι, δύο πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν, επεσήμαναν οι αζερικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν γύρω στις 04:30 τοπική ώρα (ο3:30 ώρα Ελλάδας) όταν το φορτηγάκι στο οποίο βρίσκονταν έπεσε σε νάρκη κοντά σε σημείο κατασκευής σήραγγας. Οι πολίτες σκοτώθηκαν από άλλη νάρκη στην ίδια περιοχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλαν ότι ομάδα “δολιοφθορέων” Αρμένιων αυτονομιστών τοποθέτησε τις νάρκες αυτές και έκαναν λόγο για “τρομοκρατική ενέργεια”.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1990 και του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Τα σημερινά περιστατικά σημειώνονται μία ημέρα αφού κατάφερε να φτάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού ότι προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κλείνοντας στα τέλη του 2022 τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική χερσαία οδό που συνδέει τον ορεινό θύλακα με την Αρμενία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα