Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανία αποχαιρέτησε με τιμές την καγκελάριο μετά από 16 χρόνια

Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανία αποχαιρέτησε με τιμές την καγκελάριο μετά από 16 χρόνια
Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού της Άνγκελα Μέρκελ 2021 Odd Andersen/Pool Photo via AP

Με μια λαμπρή τελετή έξω από το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας αποχαιρέτησαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Δεκαέξι χρόνια μετά την εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά τη θέση της καγκελαρίου και αποσύρεται από την ενεργό δράση, δίνοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό της, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού της Άνγκελα Μέρκελ 2021 Markus Schreiber/AP Photo

Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού της Γερμανίδας καγκελάριου, η οποία μεταδόθηκε από το δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόραση ZDF ξεκίνησε με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ η οποία σε ομιλία της απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους, όλους τους υπουργούς και προέδρους της Δημοκρατίας, με τους οποίους συνεργάστηκε τα 16 χρόνια της καγκελαρίας της, ενώ στη συνέχεια ο αντισυνταγματάρχης Σβεν Χόμαν έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής εκδήλωσης με μπάντα του στρατού να παιανίζει, με στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς και και αναμμένους πυρσούς.

Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού της Άνγκελα Μέρκελ 2021 Odd Andersen/Pool Photo via AP

Η συγκεκριμένη τελετουργία έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα, ενώ η παράδοση θέλει τον ή την πολιτικό, στην οποία αποδίδεται αυτή η ύψιστη τιμή, να επιλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας της.

Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού της Άνγκελα Μέρκελ 2021 Odd Andersen/Pool Photo via AP

Το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ήταν ο χορωδιακός εκκλησιαστικός ύμνος «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ, το δεύτερο η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ, υπό τον τίτλο: «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα», ενώ για το τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ», (Du hast den Farbfilm vergessen) της Νίνα Χάγκεν.

Η τελετή προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ:

Η “Großer Zapfenstreich”, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη τελετή, έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ, του διαδόχου της Όλαφ Σολτς και τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε νέα μέτρα, μεταξύ αυτών το ότι οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε “μη απαραίτητα” καταστήματα, εστιατόρια, χώρους πολιτισμού ή αναψυχής. Μάλιστα, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Τα μέτρα αποτελούν μια “πράξη εθνικής αλληλεγγύης”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με το βλέμμα στην τεράστια επιβάρυνση που υφίσταται κατά τόπους το σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Όπως επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση, ένα σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το οποίο υποστηρίζει ο Σολτς, θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σε ότι αφορά στη γενική υποχρέωση εμβολιασμού που εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Διαφημίσαμε τον εμβολιασμό με όλους τους τρόπους. Σε αυτή την κατάσταση όμως επιβάλλεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αν ήμουν στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσα να πω ότι θα το υπερψήφιζα. Είχαμε όλοι την ελπίδα ότι η ελεύθερη βούληση θα γινόταν καλύτερα αποδεκτή. Με θλίβει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα τόσο ισχυρό τέταρτο κύμα». Η απερχόμενη καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται η ισχύς να περιοριστεί στους εννέα μήνες. Στη μεταβατική περίοδο πάντως όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ανανεώνοντας το εμβολιαστικό τους στάτους, διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα