Ανησυχία για την επ’ αόριστον αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ανησυχία για την επ’ αόριστον αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά
Χώροι αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού 2022 Kostiantyn Liberov/AP

Επαφές του ΟΗΕ με τη Μόσχα μετά την κίνηση της για "πάγωμα" της συμμετοχής της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Για απόφαση με "ψευδές πρόσχημα" κάνει λόγο το Κίεβο.

Παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε το Σάββατο (29/10) η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε επ’ αόριστον αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για την εξαγωγή προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Αφορμή, σύμφωνα με τη Μόσχα, ήταν οι επιθέσεις από drones που δέχτηκε ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, τις οποίες απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούτζαριτς.

Κουλέμπα: “Με ψευδές πρόσχημα η αναστολή”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ένα «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία για «εκβιασμό» και ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της, μετά τις εκρήξεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τα σχόλιά του ήταν μια προφανής απάντηση στις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις.

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση» από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Τον Ιούλιο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, υπουργοί τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας. Η Ρωσία δεσμεύτηκε να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και ελαιούχων σπόρων – μερικές από  τις σημαντικότερες εξαγωγές της Ουκρανίας.

Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει τον επόμενο μήνα και οι αξιωματούχοι της Μόσχας είχαν αμφισβητήσει εάν θα επεκτείνουν τη συμμετοχή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει πριν να ανανεωθεί η συμφωνία. Ο Πούτιν στάθηκε επίσης στο θέμα, λέγοντας ότι η Μόσχα θα κλείσει τους διαδρόμους εξαγωγών εάν χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή «τρομοκρατικών επιθέσεων».

Παρά ταύτα, ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας εξέφρασε αισιοδοξία για τη συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διάδρομος σιτηρών θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τις 22 Νοεμβρίου», όταν πρόκειται να λήξει.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπολόγισε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν σε στάδιο οξείας πείνας ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε το φαγητό ως όπλο κατά την εισβολή της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα