Άνοδος του "ναι" για ανεξαρτησία της Σκωτίας

Scottish and English flags held up over Edinburgh, Scotland
Scottish and English flags held up over Edinburgh, Scotland PA ARCHIVE/PRESS ASSOCIATION IMAGES

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μοιρασμένα τα πράγματα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα σε μερικές ημέρες στη Σκωτία, δείχνει σήμερα μια αισθητή άνοδο του ναι στην ανεξαρτησία, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα.

Μια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες "Σαν" και "Τάιμς" δείχνει πως 47% των σκωτσέζων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν υπέρ του ναι και περισσότεροι από 53% υπέρ του όχι.

Η απόσταση έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους υποστηρικτές της ένωσης.

Την περασμένη Παρασκευή, μια έρευνα του ινστιτούτου Survation είχε ήδη καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα, με 47% της πρόθεσης ψήφου υπέρ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έναντι 53% για τους υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έτσι μια κάμψη σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες που έδιναν στο όχι προβάδισμα δώδεκα μονάδων.

"Ασφαλώς δεν πρέπει να αντλούμε υπερβολικά συμπεράσματα από μια δημοσκόπηση και εξακολουθούμε πάντα να περιμένουμε την πρώτη δημοσκόπηση η οποία θα έθετε επικεφαλής το ναι. Όμως φαίνεται πως λίγες αμφιβολίες υπάρχουν για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση αυτή θα φορτίσει την εκστρατεία", υπογραμμίζει στο ιστολόγιό του ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, ο οποίος προτείνει μια σύνθεση όλων των δημοσκοπήσεων.

"Το στρατόπεδο του ναι μπορεί πλέον να ελπίζει ότι είναι σε θέση να αποσπάσει μια θεαματική και ιστορική νίκη, ενώ το στρατόπεδο του ναι αναρωτιέται πώς μπόρεσε να βρεθεί ξαφνικά σ' αυτό που μοιάζει με μια μάχη της τελευταίας στιγμής για να διατηρηθεί η Σκωτία στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου", προσθέτει ο πανεπιστημιακός, σύμφωνα με τον οποίο ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει πλέον 45% στο ναι και 55% στο όχι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network