Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία

default image

Η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών είχε προκληθεί από την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα των δύο χωρών, ωστόσο μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κροατία ήρε τον αποκλεισμό στα σύνορά της με τη Σερβία

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία ήρε σήμερα τον αποκλεισμό στα σύνορά της με τη Σερβία, μια ενέργεια στην οποία είχε προχωρήσει προκειμένου να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

“Τα σύνορα άνοιξαν στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας). Όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως προέλευσης, μπορούν να μπουν στην Κροατία” ανέφερε μέσω του Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας συνόρων στη διάβαση του Μπαγιάκοβο επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει για όλα τα οχήματα. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας να μπαίνουν στην Κροατία.

Η διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας προκλήθηκε από την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα των δύο χωρών. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Σερβία στην Κροατία την περασμένη εβδομάδα. Την Δευτέρα, το Ζάγκρεμπ απαγόρευσε να μπαίνουν στη χώρα σερβικά φορτηγά, απαιτώντας από το Βελιγράδι να στέλνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία και όχι μόνο στην Κροατία. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξανακλείσει τα σύνορα “μέσα σε ένα λεπτό” αν η Σερβία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε την Κροατία να άρει τους περιορισμούς στα σύνορά της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας είχε ζητήσει επίσης να ξανανοίξουν τα σύνορα υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ζημιά από τον παρατεταμένο αποκλεισμό θα μπορούσε να είναι “τεράστια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα