Άνοιξε η Ράφα για περιορισμένες εκκενώσεις – Ο Νετανιάχου υπόσχεται “νίκη”

Διαβάζεται σε 9'
Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα
Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Άνοιξε για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, μόνο για κατόχους διπλού διαβατηρίου και βαριά τραυματίες. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα.

Δεκάδες ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έφυγαν σήμερα Τετάρτη (01/11) από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά για τη διέλευση ανθρώπων κατά την 26η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Σε αυτούς δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει κατ’ εξαίρεσιν για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και σχεδόν 450 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και ξένων.

 

Η Αίγυπτος είχε δηλώσει νωρίτερα πως θα αφήσει 81 τραυματίες να περάσουν.

“Μια πρώτη ομάδα κατόχων ξένων διαβατηρίων θα διασχίσει σήμερα τον τερματικό της Ράφα προς την Αίγυπτο”, είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP αξιωματούχος των αρχών που είναι αρμόδιες για το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς.

Εικόνες και πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν οικογένειες και οχήματα να σχηματίζουν μεγάλες ουρές να βγουν από τη Γάζα. Μια σειρά από ασθενοφόρα, επίσης, περίμεναν για να παραλάβουν τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα. “Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι πιθανόν να ανοίξει σήμερα για μια πρώτη ομάδα ξένων πολιτών”, επισήμαινε.

“Βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν Βρετανούς πολίτες μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό”, προσέθετε στην ανάρτησή του ο Κλέβερλι.

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα παραμείνει ανοιχτό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο για απομακρύνσεις, πρόσθεσε η πηγή.

Σημειώνεται πως η συμφωνία αυτή δεν συνδέεται με άλλα θέματα υπό διαπραγμάτευση, όπως τους όμηρους που κρατά η Χαμάς ή τις παύσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης στον θύλακα που υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών προϊόντων.

Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα
Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα
Εκκενώσεις μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Δεκάδες νεκροί στον καταυλισμό της Τζαμπάλια

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν έναν πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας χθες Τρίτη (31/10) τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους και έναν διοικητή της Χαμάς, ενώ οι γιατροί προσπάθησαν να περιθάλψουν τα θύματα, την ίδια στιγμή που τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικές προμήθειες βρίσκονται σε έλλειψη.

Ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι το χτύπημα των μαχητικών αεροσκαφών στη Τζαμπάλια, το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που είχε κομβική θέση στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν στο ίδιο υπόγειο συγκρότημα σηράγγων με τον Μπιάρι και, επίσης, σκοτώθηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης, προσθέτοντας: “Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές για παράπλευρες ζημιές και μη μάχιμες απώλειες. Εξετάζουμε και αυτά”.

Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια
Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ αρνήθηκε ότι κάποιος ανώτερος διοικητής βρισκόταν στο στρατόπεδο και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως πρόσχημα του Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

Μια δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι υπάρχουν 400 νεκροί και τραυματίες στη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων από πολέμους με το Ισραήλ που χρονολογούνται από το 1948. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς των θυμάτων που αναφέρθηκαν.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή θα πρέπει να είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης» προς τους παγκόσμιους ηγέτες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ και άλλοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι οι άμαχοι στον θύλακα ζουν υπό άθλιες συνθήκες με μια ανύπαρκτη δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να περιθάλψουν τα θύματα, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι η Τζαμπάλια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, με  116.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες.

Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια
Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Τι απαντούν οι IDF για το “χτύπημα”

Για τρομοκράτες της Χαμάς που εντοπίστηκαν σε πολυώροφο κτίριο στον καταυλισμό κάνουν λόγο οι Ισραηλινές Δυνάμεις, αναφορικά με τον βομβαρδισμό.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών χθες (Τρίτη), τα στρατεύματα των IDF αναγνώρισαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς που εγκλωβίστηκαν σε ένα πολυώροφο κτίριο -που βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία- στην περιοχή Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατεύματα των IDF ζήτησαν από την IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) να χτυπήσει τους τρομοκράτες» αναφέρεται.

Ο Νετανιάχου υπόσχεται νίκη στον μακρύ πόλεμο

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος, σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει επίσης τη θλίψη του για τις αυξανόμενες απώλειες σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Είμαστε σε έναν σκληρό πόλεμο. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: θα ολοκληρώσουμε το έργο. Θα συνεχίσουμε έως τη νίκη».

Ισραήλ: “Είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά επιχείρηση”

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των εννέα στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας χθες, Τρίτη (31/10), με τους οποίους ανέρχεται σε 326 ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο θάνατος αυτών των στρατιωτών αποτελεί «σκληρό και επώδυνο πλήγμα», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι για μια μακρά και περίπλοκη επιχείρηση», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X στην οποία έκανε λόγο για «σημαντικές επιτυχίες» του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Δύο ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες σε συγκρούσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τον στρατό.

Από το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει σταδιακά χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα, όπου μαίνονται «σφοδρές μάχες» με τη Χαμάς, ενώ έχει εντείνει και τις αεροπορικές του επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χωρίς τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο η Γάζα

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες και η σύνδεση με το Ίντερνετ έχουν διακοπεί και πάλι από νωρίς σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε στον αγαπητό λαό της αγαπημένης μας πατρίδας την πλήρη διακοπή όλων των επικοινωνιών και των υπηρεσιών Ίντερνετ με τη Λωρίδα της Γάζας, επειδή κόπηκαν και πάλι οι συνδέσεις που είχαν προηγουμένως αποκατασταθεί. Ο Θεός ας προστατεύσει εσάς και ας προστατεύσει τη χώρα μας», ανέφερε σε καταχώρισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη.

Ο οργανισμός Netblocks, ο οποίος παρακολουθεί την κυκλοφορία στο Ίντερνετ, επιβεβαίωσε πως οι συνδέσεις έχουν κοπεί. «Επιβεβαιώθηκε: Μετρήσεις δείχνουν πως η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται εν μέσω ενός νέου διαδικτυακού μπλακάουτ με μεγάλο αντίκτυπο στον τελευταίο εναπομείναντα διαχειριστή, την Paltel· οι περισσότεροι κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας του επεισοδίου πλήρη απώλεια των τηλεπικοινωνιών», ανέφερε ο Netblocks μέσω της πλατφόρμας X.

Η Paltel είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι τηλεπικοινωνίες είχαν ήδη διακοπεί την περασμένη Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας. Αποκαταστάθηκαν σταδιακά από την Κυριακή.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε εκφράσει την ανησυχία της μήπως μια τέτοια διακοπή χρησιμεύσει ως «κάλυψη μαζικών ωμοτήτων».

Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε συνολικά 11.000 στόχους στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε με την επίθεση της Χαμάς από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

«Από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 11.000 στόχους που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα