“Κόλαση” η Γάζα – Δεκάδες νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια

Διαβάζεται σε 6'
Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια
Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι και ένας διοικητής της Χαμάς έπεσαν νεκροί μετά το “χτύπημα” του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Τι απαντούν οι IDF. Ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (01/11) πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη (31/10) σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.

Σφαγή στον καταυλισμό της Τζαμπάλια

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν έναν πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους και έναν διοικητή της Χαμάς, ενώ οι γιατροί προσπάθησαν να περιθάλψουν τα θύματα, την ίδια στιγμή που τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικές προμήθειες βρίσκονται σε έλλειψη.

Ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι το χτύπημα των μαχητικών αεροσκαφών στη Τζαμπάλια, το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που είχε κομβική θέση στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν στο ίδιο υπόγειο συγκρότημα σηράγγων με τον Μπιάρι και, επίσης, σκοτώθηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης, προσθέτοντας: “Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές για παράπλευρες ζημιές και μη μάχιμες απώλειες. Εξετάζουμε και αυτά”.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ αρνήθηκε ότι κάποιος ανώτερος διοικητής βρισκόταν στο στρατόπεδο και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως πρόσχημα του Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

Μια δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι υπάρχουν 400 νεκροί και τραυματίες στη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων από πολέμους με το Ισραήλ που χρονολογούνται από το 1948. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς των θυμάτων που αναφέρθηκαν.

 

Ο βομβαρδισμένος προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό, λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή θα πρέπει να είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης» προς τους παγκόσμιους ηγέτες να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ και άλλοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι οι άμαχοι στον θύλακα ζουν υπό άθλιες συνθήκες με μια ανύπαρκτη δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να περιθάλψουν τα θύματα, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι η Τζαμπάλια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, με  116.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες.

Νεκρά 19 μέλη της οικογένειας υπαλλήλου του Al Jazeera

Ανάμεσα στους νεκρούς στον προσφυγικό καταυλισμό είναι και 19 συγγενείς του Mohamed Abu Al-Qumsan, υπαλλήλου του Al Jazeera, ο οποίος έχασε τον πατέρα του, τις δύο αδερφές του, τα οκτώ ανίψια του, τον αδερφό του, την σύζυγο του αδερφού του και τα τέσσερα παιδιά τους, την νύφη του και τον θείο του.

Τι απαντούν οι IDF για το “χτύπημα”

Για τρομοκράτες της Χαμάς που εντοπίστηκαν σε πολυώροφο κτίριο στον καταυλισμό κάνουν λόγο οι Ισραηλινές Δυνάμεις, αναφορικά με τον βομβαρδισμό.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών χθες (Τρίτη), τα στρατεύματα των IDF αναγνώρισαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς που εγκλωβίστηκαν σε ένα πολυώροφο κτίριο -που βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία- στην περιοχή Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατεύματα των IDF ζήτησαν από την IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) να χτυπήσει τους τρομοκράτες» αναφέρεται.

Ξανά χωρίς τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο η Γάζα

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

«Έχουμε τη λυπηρή υποχρέωση να ανακοινώσουμε την πλήρη διακοπή όλων των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση που απηύθυνε στον «αγαπητό λαό της πατρίδας μας».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ήδη κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, στερώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της. Άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά από την Κυριακή.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε όταν κόπηκε για πρώτη φορά η πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στο διαδίκτυο πως «έχασε κάθε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και όλες τις ομάδες (του) στη Λωρίδα της Γάζας». Ομοίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε εκφράσει την ανησυχία της πως η διακοπή υπήρχε κίνδυνος «να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία».

Ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αναμένεται να ανοίξει σήμερα Τετάρτη (1/11), προκειμένου Παλαιστίνιοι τραυματίες να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου και να λάβουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αιγυπτιακές Αρχές, τουλάχιστον 81 κάτοικοι της Γάζας με σοβαρούς τραυματισμούς αναμένεται να εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου και παραμένει άγνωστο πότε πρόκειται να παραδοθεί στον άμαχο παλαιστινιακό λαό.

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή (03/11), για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες. Στο πλαίσιο εκείνης της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα