Αντεπίθεση Ερντογάν: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ

Αντεπίθεση Ερντογάν: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

"Σύντομα θα κάνουμε βήματα για τα εναπομείναντα 6 κριτήρια και θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι η ΕΕ στην απελευθέρωση της βίζας", είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής και τις προειδοποιήσεις εναντίον του.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 66 από τα 72 κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για τις Μεταρρυθμίσεις στην Άνκαρα.

Η Τουρκία εδώ και 60 χρόνια δίνει αγώνα για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θα σκύψουν το κεφάλι σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις φιλοδοξίες τους.

Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ, σημείωσε και πρόσθεσε τα εξής:

«Σε πείσμα σε όσους προσπαθούν πετάξουν την Τουρκία από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεχίζουμε αποφασισμένοι την πορεία μας. Είναι καταδικασμένο να μένει στα λόγια ο ισχυρισμός μιας ΕΕ χωρίς την Τουρκία πλήρες μέλος της ότι εκπροσωπεί τις ιδρυτικές της αξίες».

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 66 από τα 72 κριτήρια στη διαδικασία της απελευθέρωσης της βίζας, είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε τα παρακάτω:

«Σύντομα θα κάνουμε βήματα για τα εναπομείναντα 6 κριτήρια και θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι η ΕΕ στην απελευθέρωση της βίζας».

Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης δεν είναι μονάχα προς όφελος της Τουρκίας αλλά και της Ένωσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ένταξη στην ΕΕ έχει νόημα σε μια εξίσωση που δεν είναι κερδισμένες και οι δυο πλευρές. Δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει την Τουρκία να δεχθεί μια εξίσωση που θα βγει ζημιωμένη», επεσήμανε.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτικών, είπε και ανέφερε τα εξής:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα και αν χρειαστεί να τα ονομάσουμε κριτήρια της Άνκαρα και όχι της Κοπεγχάγης».

Στην 20η επέτειο της παραχώρησης στην Τουρκία του καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στο Ελσίνκι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε εργασίες που θα αναζωογονήσουν το «Πνεύμα του Ελσίνκι», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα