Αντισημιτικά γκράφιτι στο ισπανικό χωριό που άλλαξε το όνομά του από “Σκοτώστε τους Εβραίους”

Αντισημιτικά γκράφιτι στο ισπανικό χωριό που άλλαξε το όνομά του από “Σκοτώστε τους Εβραίους”
Ο δήμαρχος του χωριού ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες με τα αντισημιτικά γκράφιτι Lorenzo Rodríguez Cs/twitter

Έξι χρόνια μετά την αλλαγή του ονόματος του ισπανικού χωριού από "Σκοτώστε τους Εβραίους" σε "Λόφο του στρατοπέδου των Εβραίων", αντισημιτικά γκράφιτι εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Θλίψη, οργή και αποστροφή προκαλεί η επίθεση με αντισημιτικά γκράφιτι αυτή την εβδομάδα στο ισπανικό χωριό του οποίου το προηγούμενο όνομα ήταν μια φριχτή υπενθύμιση των διώξεων σε βάρος του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας.

Πρόκειται για το χωριό Castrillo Matajudíos – ή αλλιώς στρατόπεδο σκοτώστε τους Εβραίους (Camp Kill Jews στα αγγλικά) που πριν από επτά χρόνια, οι 52 κάτοικοί του ψήφισαν σε δημοψήφισμα να αλλάξει το όνομα του χωριού τους σε Castrillo Mota de Judíos, που σημαίνει Λόφος του στρατοπέδου των Εβραίων (Jews’ Hill Camp).

Η αλλαγή του ονόματος εγκρίθηκε επίσημα από την περιφερειακή κυβέρνηση της Castilla y León τον Ιούνιο του 2015.

Έγγραφα δείχνουν ότι το αρχικό όνομα του χωριού ήταν το δεύτερο, και ότι το όνομα “Kill Jews” χρονολογείται από το 1627 – δηλαδή 135 χρόνια μετά το διάταγμα που διέταξε τους Εβραίους της Ισπανίας να προσηλυτιστούν στον καθολικισμό ή να εκδιωχθούν.

Παρά τις προσπάθειες για επανόρθωση σε σχέση με τα λάθη του παρελθόντος, το χωριό έπεσε ξανά θύμα του αντισημιτισμού.

Το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος, Lorenzo Rodríguez, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες των γκράφιτι, που περιλάμβαναν φράσεις όπως «Juden Raus (έξω οι Εβραίοι)», «Ζήτω οι Καθολικοί Μονάρχες», «Ο δήμαρχος ξεπούλησε στον Εβραίο δολοφόνο» και αναφορές στον μεγάλο ιεροεξεταστή Tomás de Torquemada. Οι τοίχοι του δημαρχείου είχαν παραμορφωθεί, όπως και εκείνοι του κέντρου μνήμης των Σεφαραδιτών –το οποίο είναι υπό κατασκευή– και μια πινακίδα που οδηγεί στο χωριό.

Ο Ροντρίγκες είπε ότι έχει κάνει αναφορά για τα γκράφιτι στις Αρχές και προσθέτει ότι η “άνανδρη, αηδιαστική, βίαιη και μισαλλόδοξη” επίθεση δεν θα εμποδίσει το χωριό να ανοίξει το εβραϊκό κέντρο μνήμης του τον επόμενο χρόνο, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο δήμαρχος είπε ότι οι αρχές στο Castrillo Mota de Judíos θα συνεχίσουν να εργάζονται “για το χωριό, για τους ανθρώπους του και για τον πολιτισμό του παρελθόντος που κάποτε σφυρηλάτησε το παρόν μας”.

Ο Ροντρίγκες είπε ότι ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν για “ευθεία επίθεση στη δημοκρατία, στις ιδέες και στην ατομική και συλλογική ελευθερία του χωριού”.

Η Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ισπανίας δήλωσε ότι η επίθεση και οι απειλές που περιέχονται στα γκράφιτι ήταν “απαράδεκτες και δείχνουν τον κίνδυνο των ιδεολογιών που οδήγησαν την Ευρώπη στην καταστροφή”.

Όπως προσθέτουν: “Προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον δήμαρχο του Castrillo Mota de Judíos και τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει να εργάζεται για να ανακτήσει το εβραϊκό παρελθόν. Ελπίζουμε επίσης σε ειρηνική και ανεκτική συνύπαρξη”.

Το χωριό θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από μια ομάδα Εβραίων που είχαν εκδιωχθεί από κοντινό οικισμό. Αν και έγινε δημοφιλής εμπορικός κόμβος και σπίτι για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, η ζωή άλλαξε άρδην όταν η βασίλισσα Ισαβέλλα και ο βασιλιάς Φερδινάνδος έδιωξαν τους Εβραίους από την Ισπανία το 1492.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το όνομα άλλαξε για να σηματοδοτήσει την πίστη στον καθολικισμό και το στέμμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια “διολίσθηση της γλώσσας”, αλλάζοντας το mota (λόφος) σε mata (σκοτώνει).

Το 2015, η Ισπανία προσπάθησε να εξιλεωθεί για αυτό που αναγνωρίζει ως “ιστορικό λάθος”, δηλαδή της απέλασης και της δίωξης των εβραϊκών κοινοτήτων της, προσφέροντας υπηκοότητα στους απογόνους εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η κίνηση αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, είχε ως αποτέλεσμα 132.226 άτομα σεφαραδικής καταγωγής να υποβάλουν αίτηση για ισπανική υπηκοότητα.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version