Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: “Γυρίσαμε 150 χρόνια πίσω” είπε οργισμένος ο Μπάιντεν

Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: “Γυρίσαμε 150 χρόνια πίσω” είπε οργισμένος ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του AP

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Τι ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόσι εξέφρασαν δημοσίως την οργή τους.

Η… μεσαιωνικού τύπου απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει, ουσιαστικά, την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα έχει συνταράξει την Αμερική και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

O Tζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του εμφανίστηκε απογοητευμένος και προβληματισμένος τονίζοντας: “Η χώρα μας πήγε 150 χρόνια πίσω μ’ αυτήν την απόφαση. Είναι μία δύσκολη ημέρα, ημέρα λύπης για το δικαστήριο και τη χώρα. Αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η απόφαση δεν είναι η τελευταία μας λέξη. Δεν είναι η τελευταία μου λέξει. Η κυβέρνησή μου θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, το Κογκρέσο επίσης καλείται να δράσει για να ακουστεί η φωνή του κόσμου, η φωνή των ανθρώπων που χάνουν βασικά δικαιώματα.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Πώς, πού και πότε θα είναι πια νόμιμες;

Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου απέδειξε το πόσο απομακρυσμένη είναι από την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Τα δικαιώματα όχι μόνο στην άμβλωση αλλά και στην ελευθερία, την ισότητα, την ιδιωτικότητα βρίσκονται εν αμφιβόλω. Είμαι μαζί με τις γυναίκες που στερούνται ένα από τα βασικά τους δικαιώματα. Τις ακούω και τις στηρίζω. Θέλω μόνο να αποφύγουμε τη βία και ζητώ ηρεμία”.

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βγήκε από τα ρούχα του και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει: “To Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση 50 ετών και μ’ αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι επιτίθεται στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών. Το ξέραμε ότι θα έρθει αυτή η μέρα εδώ και ένα μήνα αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απογοητευτικό.

Ηδη πολιτείες έχουν εγκρίνει νόμους που έχουν περιορίσει το δικαίωμα. Αν ψάχνετε τρόπους να αντιδράσετε υπάρχουν ομάδες που κρούουν ήδη των κώδωνα του κινδύνου και συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα” έγραψε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα στο twitter.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε

H πρόεδρος του Κογκρέσου, Nάνσι Πελόσι από την πλευρά της τόνισε ότι “σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους πέτυχε ένα σκοτεινό και ακραίο στόχο. Να καταργήσει ένα σημαντικό δικαίωμα των γυναικών. Οι θεμελιώδεις αποφάσεις για την υγεία μίας γυναίκας ανήκουν αποκλειστικά σ’ αυτήν σε συνεννόηση με το γιατρό της. Δεν υπαγορεύονται από ακροδεξιούς. Οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κατοχύρωση της απόφασης Roe v Wade”.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, από τις πιο συντηρητικές πολιτείας των ΗΠΑ τόνισε ότι η άμβλωση είναι τώρα παράνομη σ’ όλη την πολιτεία και έκλεισε το γραφείο σαν να επρόκειτο για αργία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του αυτό έγινε “προς τιμήν των περίπου 70εκ αγέννητων μωρών ποθ σκοτώθηκαν από το 1973”.

Η κυβερνήτης της Αϊόβα Κιμ Ρεϊνολτς τόνισε ότιπρόκειται για μία από τις μεγάλες στιγμές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επιτρέπει να ενσωματωθεί η αλήθεια πάνω στην οποία ιδρύθηκε αυτό το έθνος. Οτι όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ίσα. Δεν θα σταματήσω ως κυβερνήτης μέρι και το τελευταίο αγέννητο παιδί στην Αϊόβα να προστατευτεί”.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίτια Τζέιμς διαφώνησε ξεκάθαρα με την απόφαση: “H κακή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί μία από τις σκοτεινές στιγμές αυτού του έθνους. Ενώ άλλες πολιτείες αφαιρούν θεμελιώδη δικαιώματα επιλογής, η Νέα Υόρκη θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για όποια γυναίκα επιθυμεί να προχωρήσει σε άμβλωση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version