Απαγορεύτηκαν οι πλαστικές σφαίρες για την απώθηση προσφύγων στην Ισπανία

Απαγορεύτηκαν οι πλαστικές σφαίρες για την απώθηση προσφύγων στην Ισπανία

Η ισπανική στρατοφυλακή σταματά να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες κατά των παράνομων μεταναστών

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η στρατοχωροφυλακή της χώρας πλέον απαγορεύει στα μέλη της να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ισπανία.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε κοντά στη Θέουτα στις 6 Φεβρουαρίου, όταν τουλάχιστον 14 επίδοξοι μετανάστες πνίγηκαν.

"Η Guardia Civil εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει στα μέλη της να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά της να αποτρέψει τις απόπειρες εισόδου των μεταναστών" στα σύνορα με τη Θέουτα και τη Μελίγια, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στις 6 Φεβρουαρίου κοντά στη Θέουτα μια απόπειρα εισόδου στην Ισπανία πολλών εκατοντάδων επίδοξων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική είχε καταλήξει σε τραγωδία όταν τουλάχιστον 14 εξ αυτών πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο μέσω θαλάσσης.

Το επεισόδιο αυτό είχε προκαλέσει πολεμική για τη στάση των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που τραβήχτηκε σε στην παραλία της Θέουτα όπου σημειώθηκε η τραγωδία, η στρατοχωροφυλακή πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες κοντά στο σημείο όπου κολυμπούσαν οι μετανάστες. Η κυβερνητικές οργανώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι οι πυροβολισμοί ενδέχεται να προκάλεσαν πανικό και να συνέβαλαν στον πνιγμό των μεταναστών.

Η ευρωπαία επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε επικρίνει τις τακτικές των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας και είχε υπογραμμίσει ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται στους κανόνες της όταν ασφαλίζουν τα σύνορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network