Απαράδεκτη δήλωση Κόνιγκ. θεωρεί ότι το κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής

Απαράδεκτη δήλωση Κόνιγκ. θεωρεί ότι το κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ ότι προσωπικά δεν θεωρεί πως το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, του οποίου η θητεία στην Λευκωσία λήγει τον Αύγουστο, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διατύπωσε την άποψη ότι «η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών». Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και ότι ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση είναι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ανέφερε, θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν, όπως είπε, «στην κυπριακή διένεξη».

Στην ομιλία του, με θέμα "Η Κύπρος σε σταυροδρόμι - Ένας διπλωμάτης και τρεις δεκαετίες εμπειριών στην Ανατολική Μεσόγειο", ο πρεσβευτής είπε ότι «η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή». Σημείωσε ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε, αλλά, είπε, δεν μπορεί να αναχθεί (το Κυπριακό) σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία» υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο κ. Κόνιγκ τόνισε ότι είναι στο χέρι των Κυπρίων να διεκδικήσουν ξανά το «Κυπριακό όνειρο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network