Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο Μιχαΐλ Καλάσνικοφ

default image

Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής του πασίγνωστου ομώνυμου αυτόματου όπλου, Μιχαΐλ Καλάσνικοφ. Αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα στη ΜΕΘ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 94 ετών, άφησε ο σχεδιαστής του πασίγνωστου ομώνυμου αυτόματου όπλου, Μιχαΐλ Καλάσνικοφ, όπως μετέδωσαν την Δευτέρα (23/12) ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Καλάσνικοφ, που αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα είχε εισηχθεί πριν από περίπου ένα μήνα στο νοσοκομείο. Η επίσημη αιτία θανάτου του ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, κάτι που θα ανακοινωθεί μετά από την νεκροψία που θα διενεργηθεί ενώ ερωτηματικό αποτελεί ακόμα η ημερομηνία της κηδείας του, το κόστος της οποίας προτίθεται να καλύψει η περιφέρεια της Ουντμουρτίας, στην οποία διέμενε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια ενώ η περιφέρεια του Ουντμουρτίας, στην οποία διέμενε ο εκλιπών, ανακοίνωσε: “”Είναι λυπηρό και δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Μιχαΐλ Καλάσνικοφ δεν είναι πια κοντά μας. Χάσαμε έναν από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους πατριώτες. Υπηρέτησε τη χώρα σε όλη τη ζωή του”.

Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1919 στη Σιβηρία και ήταν ένα από τα 18 παιδιά της οικογένειας. Το 1938 κλήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, με τις δεξιότητες του να χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των όπλων και του εξοπλισμού. Ο σχεδιασμός του πολυβόλου ΑΚ47 ολοκληρώθηκε το 1947 και δύο χρόνια αργότερα εγκρίθηκε η χρήση του από τον σοβιετικό στρατό.

Ο Καλάσνικοφ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τους πολλούς θανάτους από το όπλο που σχεδίασε, κατηγορώντας γι’ αυτούς την πολιτική των χωρών που τα απέκτησαν. Ωστόσο, η υπερηφάνεια του μετριάστηκε όταν άρχισαν τα χρησιμοποιούνται από εγκληματίες και παιδιά-στρατιώτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα