Απίστευτη ουρά στο Έβερεστ για να πατήσουν στην κορυφή – 10 ορειβάτες νεκροί

Απίστευτη ουρά στο Έβερεστ για να πατήσουν στην κορυφή – 10 ορειβάτες νεκροί
Στιγμιότυπο από την κατάσταση που επικρατεί στο Έβερεστ Nirmal Purja/instagram

Μποτιλιάρισμα σε υψόμετρο 8.848 μέτρων, με ορειβάτες να περιμένουν στη σειρά μέχρι και μιάμιση ώρα για να πατήσουν στο ψηλότερο σημείο της Γης.

Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Έβερεστ καθώς αμέτρητοι ορειβάτες από διάφορα σημεία του πλανήτη επιχειρούν να πατήσουν στο ψηλότερο σημείο της Γης, δημιουργώντας μια ατελείωτη ουρά.

Την κατάσταση που επικρατεί σε υψόμετρο 8.848 μέτρων απαθανάτισε πριν λίγες μέρες ένας από τους ορειβάτες, με την εν λόγω φωτογραφία να έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, αφήνοντας τους πάντες άναυδους.

(πατήστε το βελάκι πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλες τις εικόνες)

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο συνωστισμός στο σημείο είναι, σύμφωνα με τους οδηγούς, συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα μερικές φορές οι ορειβάτες πρέπει να περιμένουν στην ουρά από 20 λεπτά έως μιάμιση ώρα για να φτάσουν στην κορυφή. “Αν υπάρχει μια εβδομάδα με ασφαλείς καιρικές συνθήκες τότε η κορυφή δεν είναι γεμάτη. Αλλά μερικές φορές, όταν υπάρχει περιθώριο μόνο 2-3 ημερών, υπάρχει συνωστισμός” δήλωσε οδηγός στο BBC.

Εκτός από το…μποτιλιάρισμα στην ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, αίσθηση έχει προκαλέσει και ο μεγάλος αριθμός των αναρριχητών που έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Μέχρι το Σάββατο 10 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Οι συνθήκες φέτος είναι χειρότερες απ’ ό,τι συνήθως, με ισχυρούς ανέμους να πνέουν στο σημείο, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή.

Ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επιχειρούν την ανάβαση στο Έβερεστ αλλά και αυτός των νεκρών  έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς να ζητούν περιορισμό στις άδειες. Στο στόχαστρο είναι το Νεπάλ, το οποίο για την φετινή εαρινή περίοδο έχει δώσει 381 άδειες αντί 11.000 δολαρίων η καθεμία. Το 2019 μάλιστα αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων ορειβατών που θα πατήσουν στην κορυφή, που υφίσταται από πέρσι με 807 αναρριχητές. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version