Από τα χημικά, στη βιολογική γεωργία: Η περίπτωση της Σενεγάλης

Από τα χημικά, στη βιολογική γεωργία: Η περίπτωση της Σενεγάλης
ActionAid

Η Νini είναι μία από τα 6.500 άτομα που εκπαιδεύτηκαν στη βιώσιμη γεωργία με έμφαση στην κατάργηση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και στην παρασκευή φυσικού λιπάσματος (κομπόστ).

Η Νini είναι αγρότισσα στο επάγγελμα. Σε όλη της ζωή είχε μάθει να χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα. Κάποια στιγμή, οι τιμές αυτών εκτοξεύθηκαν με αποτέλεσμα η γυναίκα να μη μπορεί να τα προμηθευτεί και η σοδειά της να μειωθεί δραματικά.

«Παλιότερα χρησιμοποιούσα χημικά λιπάσματα που ήταν πολύ ακριβά – μόνο μία στις δέκα γυναίκες μπορούσε να τα αγοράσει. Έπρεπε να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά για τα προμηθεύομαι. Εκτός αυτού ξέραμε κι εγώ και οι άλλες γυναίκες της κοινότητάς μου ότι είναι βλαβερά για την υγεία μας. Αν κάναμε λάθος και η δόση ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που έπρεπε, μπορεί να παθαίναμε δηλητηρίαση ενώ τα φυτά μας καταστρέφονταν».

ActionAid

Η Nini και οι συναδέλφισσές της, αντιμέτωπες με τις ανεβασμένες τιμές και τις χαμηλές επιδόσεις της γης τους αποφάσισαν να δράσουν. Έγιναν μέλη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έκανε η ActionAid στην περιοχή τους για τη βιώσιμη γεωργία. Όρος δύσκολος μιας και δεν είχαν ασχοληθεί με αυτό ποτέ στη ζωή τους. Τι έμαθαν εκεί; Να φτιάχνουν μόνες τους λίπασμα. Να πληρώνουν λιγότερα και να κερδίζουν περισσότερα από τη γη τους.

Μέσα στο 2018, η ActionAid ενίσχυσε τη σχέση της με συνεργάτες και κινήματα που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση τροφής και εισοδήματος για όλους. Στηρίζοντας τι αγρότισσες και υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους στην ιδιοκτησία γης, ενίσχυσε την κλιματική δικαιοσύνη τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ActionAid

Η Νini είναι μία από τα 6.500 άτομα που εκπαιδεύτηκαν στη βιώσιμη γεωργία με έμφαση στην κατάργηση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και στην παρασκευή φυσικού λιπάσματος (κομπόστ). Στη Σενεγάλη, η οργάνωση ενίσχυσε ακόμα 1.800 γυναίκες να αποκτήσουν πρόσβαση στη γη και σε άλλους πόρους που αποφέρουν εισόδημα, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφή τους.

«Με αυτά που έμαθα, εξοικονομώ χρήματα που μπορώ να ξοδέψω για τις ανάγκες των παιδιών, για το σχολείο ή για τη διατροφή τους. Και οι καρποί μου είναι πια πολύ περισσότεροι. Εγώ και η οικογένειά μου νιώθουμε ασφαλείς».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid για την κλιματική αλλαγή εδώ

ActionAid

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα