Από που κατάγεται τελικά ο Χριστόφορος Κολόμβος; Τάφος του 15ου αιώνα θα δώσει την απάντηση

Από που κατάγεται τελικά ο Χριστόφορος Κολόμβος; Τάφος του 15ου αιώνα θα δώσει την απάντηση
Πορτρέτο του Χριστόφορου Κολόμβου ap

Ενώ η κυρίαρχη αφήγηση θέλει τον Χριστόφορο Κολόμβο να γεννήθηκε στην Ιταλία, ερευνητές άνοιξαν τάφο κληρικού που μπορεί να ήταν ξάδερφός του για να το αποδείξουν ότι κατάγεται από την Ισπανία.

Ερευνητές στην Ισπανία άνοιξαν τον τάφο ενός κληρικού του 15ου αιώνα και ανέσυραν τα οστά του σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη θεωρία ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος καταγόταν από τη βορειοδυτική ισπανική περιοχή της Γαλικίας και όχι από τη Δημοκρατία της Γένοβας.

Αν και ο εξερευνητής θεωρείται γενικά ότι γεννήθηκε στην Ιταλία το 1451, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην Ισπανία – είτε στη Γαλικία, είτε στην Καταλονία, είτε στη Βαλένθια, είτε στη Μαγιόρκα, είτε στη Γουαδαλαχάρα – ενώ άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα ήταν Πορτογάλος.

Ερευνητές θα εξάγουν DNA από τον “ξάδερφο” του Κολόμβου

Τη Δευτέρα μια ομάδα συντηρητών, αρχαιολόγων και ιατροδικαστών ανθρωπολόγων που εργάζονταν στην εκκλησία του San Martín de Sobrán στην πόλη Vilagarcía de Arousa της Γαλικίας άνοιξε τον τάφο του Johan Marinho de Soutomaior, ενός ευγενούς και αρχιδιακόνου που, σύμφωνα με αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο Κολόμβος κατάγεται από τη Γαλικία, μπορεί να ήταν ξάδερφος του θαλασσοπόρου.

Το DNA θα εξαχθεί από επτά θραύσματα οστών μετά την εκταφή τους και στη συνέχεια θα συγκριθεί με δείγματα που ελήφθησαν από τα λείψανα του Κολόμβου και από εκείνα του αδελφού και του γιου του. Οι ερευνητές έχουν επίσης συλλέξει δείγματα οστών από μια άλλη εκκλησία της περιοχής, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί και άλλοι πιθανοί συγγενείς του εξερευνητή.

Η “Galician Columbus Association”, η οποία υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από την περιοχή γύρω από τις εκβολές της Ποντεβέντρα, επισημαίνει ότι το επώνυμο Colón (ισπανικά για το Κολόμβος) είναι τεκμηριωμένο ότι εντοπίζεται στην περιοχή. Ανάμεσα στα όσα έχουν τε΄θεί ως εκδοχές για την καταγωγή του, είναι και το ότι ο Κολόμβος μπορεί να ήταν ο ιππότης της Γαλικίας Pedro Álvarez de Soutomaior, γνωστός και με το ψευδώνυμο Pedro Madruga.

“Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο να πάρουμε το DNA ενός Soutomaior”, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Eduardo Esteban Meruéndano, στη La Voz de Galicia.

Ο Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Σεβίλλη το 1898, όταν η Ισπανία έχασε την Κούβα μετά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο.

Παρόλο που συλλέχθηκαν δείγματα από τα λείψανα του Κολόμβου μεταξύ 2004 και 2005, οι ερευνητές έπρεπε να περιμένουν 16 χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατάλληλη ανάλυση ώστε να προσδιοριστεί η πραγματική καταγωγή του εξερευνητή.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εκ μέρους μας [για την ιταλική καταγωγή του], αλλά μπορούμε να παράσχουμε αντικειμενικά δεδομένα που μπορούν να … κλείσουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες”, δήλωσε πέρυσι ο José Antonio Lorente, επικεφαλής της μελέτης του DNA του Κολόμβου στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα