Αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Οι μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της Συρίας δήλωσαν πως είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στον τερματισμό των εχθροπραξιών

Οι περισσότερες μεγάλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εφόσον η συριακή κυβέρνηση τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

"Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις σημαντικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε όλη τη Συρία οι οποίες, είτε μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είτε απευθείας σε εμάς, έχουν επιβεβαιώσει ότι αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας", είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή αφού η Δύση το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης του, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου.

"Ω, στρατιώτες του Σαμ (σ.σ. Συρία), ο Θεός σας τίμησε με έναν μεγάλο ιερό πόλεμο σε ευλογημένη γη (...) για αυτό ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας και εντείνετε τα πλήγματά σας και μην αφήνετε τα αεροπλάνα τους και το μεγάλο αριθμό (στρατιωτών) να σας φοβίσουν", είπε σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV.

Ο Γκολάνι υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι μια "συνωμοσία" που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. "Η επιτυχημένη επανάσταση είναι αυτή που ξεριζώνει το παλαιό καθεστώς με όλους τους θεσμούς του", είπε.

Μια νίκη των αλαουιτών και των σιιτών στη Συρία --δηαλαδή του Άσαντ και των συμμάχων του, κυρίως του Ιράν-- θα σημαίνει "μια μετατόπιση της μάχης στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία", κατέληξε.

Σε ένα πολύ μικρό μέρος της χώρας θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός, εφόσον τηρηθεί

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει πως η εκεχειρία θα ισχύσει τελικά για μια πολύ μικρή περιοχή δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από την εφαρμογή της, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος.

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά.

Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας.

Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρεις περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι "μοιρασμένη" ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ Έζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται "λίκνο" της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Συνεδριάζει στη Γενεύη η "ειδική επιχειρησιακή ομάδα" για την εκεχειρία

Η πρώτη συνεδρίαση της "ειδικής επιχειρησιακής ομάδας για την εκεχειρία" στη Συρία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη, λίγες ώρες πριν τεθεί επισήμως σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στη χώρα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία μετέχουν αντιπρόσωποι από τις 17 χώρες της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), θα συζητηθούν οι όροι της εφαρμογής της εκεχειρίας. Είχαν προηγηθεί, από τις 19 Φεβρουαρίου, οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται εδώ και περίπου 5 χρόνια.

Θεωρητικά, οι μάχες θα σταματήσουν τα μεσάνυχτα απόψε (ώρα Δαμασκού και ώρα Ελλάδας). Όμως το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση της "ειδικής επιχειρησιακής ομάδας", θα ενημερώσει μέσω βιντεοδιάσκεψης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) για τις εξελίξεις και κατόπιν θα ανακοινώσει στον Τύπο εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση ενός νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

"Η αυριανή θα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, θα τη χαρακτήριζα κρίσιμη", είπε στους δημοσιογράφους ο ντε Μιστούρα την Πέμπτη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network